Новини

Наступ на свободу слова і тиск на медіа

Наступ на свободу слова і тиск на медіа. Саме так ми, як колектив комунального телеканалу «Новий Чернігів», розцінюємо останні дії начальника міської військової адміністрації Дмитра Брижинського.

Що мається на увазі. Начальник МВА своїм одноосібним рішенням вносить зміни до фінансування комунального підприємства “Новий Чернігів” на 2024 рік. Посеред року Брижинський планує його скоротити на суму у розмірі 3 млн 452 тис. грн. Це кошти, як і увесь річний кошторис (!!!який, зазначимо, був затверджений самим Брижинським під час формування міського бюджету на 2024 рік) розрахований тільки на виконання захищених статей видатків – заробітних плат працівників та комунальних послуг. Річний бюджет підприємства сформовано виходячи із сьогоднішніх реалій і розуміння важливості економії коштів міського бюджету. Фінансування передбачено виключно на підтримання роботи підприємства з понад 30-річною історією.

Про наміри начальника МВА його скоротити ми дізналися, як і решта чернігівців, із публікації Брижинського в соцмережах 4 червня. Жодної попередньої зустрічі чи розмови з керівником каналу у чиновника не було: ні до публікації, ні, тим паче, після. Мовчазне рішення Брижинського залишає працівників телеканалу без заробітних плат, а їхні сім’ї – без коштів на існування.

Розцінюємо такі дії, яким не надано жодного пояснення, як спроби тиску на канал та його роботу з подальшим можливим його закриттям. Це тривожний сигнал для нас, як журналістів, так і всієї громади міста, коли у прифронтовому Чернігові робляться спроби штучно «згорнути» діяльність міського телеканалу. Особливо в час, коли важливо мати офіційні медіа, які працюють в інтересах держави України і громади міста Чернігова. Зауважимо, що від початку бойових дій на території Чернігова (з 24.02.2022 року) ми єдине медіа обласного центру, працівники якого залишилися у місті, фіксували злочини російських військових, готували сюжети, ділилися відеоматеріалами з колегами з інших українських та іноземних телеканалів, аби світ дізнався що відбувається у нашому місті, як воно потерпає від ворожої армії і потребує підтримки.

Сьогодні ми направили офіційні листи-звернення до Національної спілки журналістів України та Інституту масової інформації з проханням надати допомогу у захисті законних прав та свобод медіа, зокрема від незаконного впливу посадових осіб.

Пане Брижинський, припиніть чинити тиск на журналістів, свободу слова та позбавляти чернігівців права мати доступ до інформації.