Факт-новини: оперативні сюжети

Надія на гарячу воду

Featured Video Play Icon

Цетралізовано подавати гарячу воду з 21 травня в Україні для теплогенеруючих суб”єктів стало дуже збитково. З моменту оголошення ринку газу неконтрольована вартість блакитного палива різко зросла більш ніж на 3 тисячі гривень за тисячу кубів у порівнянні з попередніми цінами.

Від такого цінового шоку ” Облтеплокомуненерго” зупинило свою роботу. Підприємство змогло частково вирішити проблему шляхом купівлі гарячої води для мешканців у інших виробників.

Ця проблема у середині травня стала більш ніж актуальною для всіх міст України, акцентував на розширеній нараді очільник Чернігова Владислав Атрошенко. Її озвучували на всіх рівнях. Крім збільшення вартості газу , шокували і нові договірні умови, які НАК «Нафтогаз України» пропонував теплопостачальникам. Вони мали платити за газ наперед і не тільки.

Нещодавно на офіційному сайті Президента України та Асоціації міст України з’явилася інформація – озвучені проблеми зможуть певним чином усунути. Є попередня домовленість про те , що до 30 травня НАК ” Нафтогаз” має запропонувати підприємствам ТКЕ природний газ за ціною 7400 грн за куб.м.( з ПДВ), а не за 10 105 грн. , як це було до цього. При чому на умовах після сплати , без застосування штрафних чинників за недобір чи перебір газу. Арешти з рахунків теплопостачальників обіцяють зняти.

Найближчим часом Верховна Рада України повинна ухвалити Закон, яким будуть списані борги підприємств теплопостачання за спожитий природний газ, а також відшкодовано заборгованість з різниці в тарифах, яка виникла до травня 2021 року.

В Асоціації міст України переконані, лише за таких умов підприємства теплопостачання зможуть продовжити забезпечувати мешканців населених пунктів гарячою водою, а з жовтня – централізованим опаленням.