НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

На Чернігівщині – сезон чорниці: чи містять радіацію ягоди?

Featured Video Play Icon

Сезон чорниці у розпалі. На ринках Чернігова вже активно продають ці корисні лісові ягоди. Продавці кажуть, цьогоріч вони вродили, як ніколи. Збирають і привозять їх в основному зі Сновського, Городнянського та Ріпкинського районів. Продають переважно склянками. За одну правлять в середньому від 10 до 12 гривень. Охочим же придбати кілограм доведеться викласти від 75 до 90 гривень. Когось така ціна влаштовує, дехто каже – задорого.

Ціну на свої ягоди задешевою називає продавчиня Світлана. Протягом літа пенсіонерка вдосвіта встає і їде до лісу за соковитими плодами, аби заробити собі хоч якусь копійчину.

Якщо ціна за склянку чорниці може здаватись дорогою, підприємці радять купувати кілограмами, бо так можна суттєво заощадити.

Продавці здають ягоду на перевірку до лабораторії на ринку. Експертний висновок отримують за 30 хвилин.

Фахівці лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на Центральному ринку, кажуть, що радіаційних порушень норм у ягодах цьогоріч не фіксували.

Чорниця – унікальна за своїм складом ягода, не тільки смачна, а й дуже корисна і є потужним джерелом вітамінів, мінералів та мікроелементів. Вона не лише поліпшує зір, а й сприяє роботі шлунково-кишкового тракту.

За словами лікарів, якщо вживати лісовий смаколик бодай 100 грамів на день, можна запобігти багатьом захворюванням. Свої корисні властивості ягода зберігає і при заморозці, і в сушеному вигляді, тому фахівці радять робити побільше запасів чорниці , куштувати її щодня, аби протягом року бути здоровими.