НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

На Чернігівщині продовжується вакцинація від коронавірусу

Featured Video Play Icon


Сімейний лікар Олеся Журавльова вакцинувалася 24 березня. Чекає на ревакцинацію, яка відбудеться 24 червня. Вона пройшла відповідні курси і тепер сама вакцинує людей. Каже, щеплення перенесла нормально.  

 «Стан був добрий, каже жінка. – Ще сходила в день вакцинації на тренуваннята після цього я відчула слабкість, невеликий озноб, підвищення температури. Я її не міряла, але було десь 38. Ніякі медичні засоби я не використовувала, та температура наступного дня нормалізувалася. Зараз відчуваю себе добре».

Вчора Чернігівський обласний центр громадського здоров’я додатково отримав партію у 1500 доз вакцини AstraZeneca, серед яких 820 буде направлено до області, а 610 – залишаться у місті. Решту триматимуть на складі про всяк випадок. Медичні пункти, котрі вже отримали нову партію, одразу розпочали вакцинацію.

«На даний час у Чернігівській області вакциновано 6516 осіб вакциною AstraZeneca. Наразі інформація щодо перебоїв з постачанням вакцин до Чернігівської області не відповідає дійсності, – каже Володимир Тарасовський, начальник обласного центру громадського здоров’я ЧОР. – Наразі проходить перша фаза щеплення. Відповідно до заяв МОЗ перебоїв і проблем з другим щепленням не буде.  Друге щеплення можна робити вакциною AstraZeneca, яка вироблена   чи то в Кореї, чи Індії, чи в ЄС».

Перший етап вакцинації завершується. Вже зробили щеплення медикам, котрі працюють з хворими на Covid-19, та військовослужбовцям. Другий етап включає усіх медичних працівників, соцпрацівників та населення 80+. Після цього вакцинують осіб від 65 до 79 років та фахівців сфери підтримки держави (освітян, поліцію, ДСНС, СБУ, священнослужителів). Це – третій етап. На четвертому – вакцинують людей з підвищеним рівнем інфікування  віком від 60 до 64 років, дорослих із супутніми захворюваннями. І п’ятий етап – дорослі від 18 років.

На базі Чернігівської обласної лікарні проходять онлайн та офлайн-тренінги для медичних працівників. Навчання вже пройшли 207 осіб, котрі працюватимуть на 84 пунктах щеплення. Записатися до листа очікування вакцинації від COVID-19 можна декількома шляхами: через додаток «Дія» або у сімейного лікаря. Також на сайті Чернігівської ОДА або по  гарячій лінії МОЗ.