Факт-новини: оперативні сюжети

Міжнародний день джазу

Featured Video Play Icon

10 років тому Організація Об’єднаних націй та ЮНЕСКО офіційно оголосили 30 квітня Міднародним днем джазу. Цей жанр, що народився 100 років тому в Америці, донині користується неабиякою популярністю.Сьогодні джаз став не тільки музикою без меж, а й містком, що пов’язує людей усього світу.

Кожне місто в Україні також може похвалитися своїми джазовими талантами, фестивалями, джаз-клубами та чисельними прихильниками, що розуміються на цій старій музиці.

Чи можна Чернігів вважати джазовим містом? Безумовно, так. Ще на початку 60-х зазвучав джаз у будинку культури “Будівельників”.

Протягом наступних десятиліть ритми джазу лунали у міському парку, у залі філармонії, в казіно, у кафе на проспекті, де збирався джаз-клуб.

Сучасне покоління музикантів продовжує традиції Чернігівського джаз-клубу, популяризує цей жанр серед молоді. Стрімкому поширенню джазу в місті слід завдячувати також команді “ЧеСтудіо”, яка організовувала міжнародний фестиваль “Chernihiv Jazz Open”та концерти джазової музики на “Зеленій сцені”. А ще наш філармонійний центр чи не єдиний в країні, який може похвалитися у своєму складі джаз-бендом “BissQuit”. Не так давно дворики художнього музею та філармонійного центру перетворилися на літні джазові майданчики, на яких виступають джазмени з Чернігова та Києва.