Факт-новини: оперативні сюжети

Міська військова адміністрація блокує розрахунки по відбудові 19-ої школи та на придбання тролейбуса із запасом автономного ходу для Подусівки

Featured Video Play Icon

Міська військова адміністрація четвертий місяць блокує розрахунок із підрядником по відбудові однієї з найпошкодженіших росіянами школи – 19-ої, по якій роботи були здані ще на початку року, а також третій тиждень – придбання тролейбуса із запасом автономного ходу для Подусівки, де зруйнована контактна мережа. Про це на загальноміській нараді, 4-го червня, повідомив виконувач обов’язків очільника Чернігова, що підтверджують доповідні, зокрема, фінансового управління.

Тобто, ми зробили все, щоб діти – 1,5 тисячі дітей, в центрі міста, це одна з найбільших шкіл, працювали при тих руйнуваннях, що були, а це були сумасшедші руйнування, працювала очно, не дистанційно, і не розраховуємося з підрядником. Я просив би тут юридичну оцінку якихось дій. Ну як це може прийти якийсь самодур, блокувати будь-які платежі, взагалі, будь-який, взяти платіж, його блокувати, поки йому не дадуть землі. Вчора зупинив транспорт, сьогодні не платить 19-ту школу, завтра, що він зробить, – зупинить підготовку міста до опалювального сезону? – каже Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

У лютому-березні 2022-го школа зазнала серйозних руйнувань: вісім “прильотів” на подвір’я і чотири прямі влучання вибили всі пів тисячі вікон, пошкодили дах, коридори, кабінети, системи тепло- та електропостачання. Дві черги ремонтних робіт, виконаних коштом міста, дозволили у вересні 2023-го повернути учнів та учениць на навчання в стінах закладу. Роботи виконані, а сплати за них не має. З лютого начальник МВА не погоджує платіжні доручення, хоча бюджет чернігівської територіальної громади на 2024 рік в якому закладено кошти на відновлення цього навчального закладу, Брижинський затверджував. Начальниця фінуправління каже, подібні ситуації з блокуванням платежів були і раніше, проте вони вирішувалися за два-три тижні.

Ми 27 лютого надали такий реєстр, в тому числі було включено і це фінансування по 19 школі. Це була сума майже 2,5 мільйони. І щодня воно потім подавалося на погодження, затвердження начальнику Чернігівської міської військової адміністрації, але до цього часу… Навіть сьогодні ми подали. До цього часу це платіжне доручення, це фінансування не погоджено. Вони пишуть відмову, що це не є ефективним використанням коштів, хоча цей об’єкт є в бюджеті, він затверджений, – говорить Олена Лисенко, начальниця фінансового управління ЧМР.

Чекають розрахунку за поставлений тролейбус і на Чернігівському автозаводі. Попри те, що начальник МВА публічно виступав за розширення власного комунального автопарку, придбання третього тролейбусу з автономним запасом ходу заблоковане через ту саму причину, каже Олена Лисенко – нецільове використання коштів.

Працівники тролейбусного управління здійснюють моніторинг як він працює, надають свої зауваження, потім вони усуваються заводом-виробником. У нас вже два тролейбуси ми в цьому році проплатили, а третій у нас знову завис. Хоча воно все затверджено в бюджеті і погоджено було, і перерахування коштів було погоджено. Проходило саме перерахування коштів як внесок у статутний капітал тролейбусного управління. Воно проходило погодження рішенням виконкому ще перерахування і внесок у статутний капітал був погоджений, – розповідає Олена Лисенко, начальниця фінансового управління ЧМР.

Враховуючи ситуацію Ломако доручив юридичному відділу підготувати звернення до правоохоронних органів щодо перешкоджання виконання міського бюджету і блокування відновлення.

Це і перешкоджання відновленню міста, це і перешкоджання виконання місцевим самоврядуванням своїх повноважень, взагалі, це шкідництво місту. Блокувати будь-який платіж, розказувати, що треба підтримувати комунальний транспорт, не платити вже два тижні чи скільки за тролейбус, який купили, він стоїть в тролейбусному управлінні, зробив наш завод чернігівський, люди не можуть на чернігівському заводі отримувати зарплату за місяць роботи, тролейбусне управління не може запустити тролейбус, який вони отримали з автономним запасом ходу. Я думаю, що, може, при цій владі там щось буде, а точно при наступній доведеться не тільки ходити на допити, а й відповідати за такі дії, бо це дії проти міста, – зазначає Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

За коментарем щодо причин відмови у підписанні платіжних документів ми звернулися і до прес-секретаря начальника МВА Дмитра Брижинського. Він, в свою чергу, повідомив, що Брижинського немає на місці, він поїхав у відрядження. Станом на час виходу матеріалу в ефір коментарі не надходили.