НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Місяць із РРО. Як реагують на касові апарати чернігівські підприємці?

Featured Video Play Icon

Рівно місяць минув з моменту, коли українські підприємці 2-4 груп були зобов’язані використовувати у розрахунках з клієнтами використовувати реєстратори, фізичні або програмні. Цей період відзначився акціями протесту ФОПів під Верховною Радою та нестачею касових апаратів.

Не всі підприємці схвально поставилися до ідеї масового запровадження касових апаратів. На їхню думку, це не призведе до збільшення податкових надходжень до бюджетів, а лише обтяжить ФОПів витратами на обслуговування РРО. Деякі з них навіть перестали використовувати у своїй роботі банківські термінали і приймають оплату лише готівкою.

Для тих, хто не може, або не бажає використовувати касові апарати, державна податкова служба створила програмний реєстратор, яким можна користуватися з комп’ютера, планшета, або смартфона. Чернігівський підприємець Богдан Анісовець зареєстрував такий РРО близько 2 тижнів тому, і поки що проблем не виникало.

Основні претензії підприємців до Закону про застосування РРО – розмір штрафів, які накладатиме податкова служба при порушенні вимог цього закону. На думку ФОПів, суми завеликі як для помилок, часто спричинених людським фактором.

Нині в Україні діє мораторій на перевірки підприємців державною податковою службою – перевіряють лише тих, хто торгує підакцизними товарами. Він діятиме доти, доки діють карантинні обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19. ФОПи ж переймаються тим, що рано чи пізно мораторій спаде, а закон з часом може стати і більш жорстким.

Підприємці, які незгодні з чинним законом про застосування РРО, пропонують внести до нього зміни і позбавити необхідності використовувати реєстратори тих ФОПів, у яких вартість товарів за одиницю нижча за розмір мінімальної заробітної плати.