НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Мешканці мікрорайону Бобровиці потерпають від хімічних викидів

Featured Video Play Icon

Дитячий майданчик  по 3-ому провулку Кривоноса, 1, що у районі Бобровиці, тривалий час стоїть порожній. Батьки з дітьми останнім часом вимушені  шукати інші місця  для розваг. Олександр з маленьким сином  Богданом  тільки-но вийшли з під’їзду –  вирішують,   повертатись  додому,  чи йти подалі звідси, адже місце  поряд з будинком вважають небезпечним.

Батько з сином, як і всі інші мешканці цього житлового масиву, протягом двох років потерпають від  запаху паленої пластмаси. Жителі впевнені, забруднюють повітря і отруюють їх  канцерогенні відходи. А летять   вони   з приватного ливарного заводу, що розташовується на землях, які належали радіоприладному заводу, в двохстах метрах від їх будинку.

Люди кажуть,  неодноразово намагалися  самотужки владнати проблему. Зверталися до представників заводу, вимагали вжити якихось заходів. У відповідь – одні обіцянки.  2 роки минуло, а їх скарги і досі ігнорують.  У відчаї вони почали оббивати пороги різних інстанцій .

В екологічній інспекції телефоном підтверджують, дійсно, за результатами перевірки виявилося, що підприємство не має дозволу на викиди забруднюючих речовин  в атмосферне повітря. На власника наклали штраф  у розмірі 136 гривень і  зробили припис з вимогою отримати цей дозвіл до 1 січня 2021 року. В екоінспекції зазначають, що згідно з чинним законодавством, без дозволу підприємство   не має права працювати. А якщо працює, то вже порушує закон.

Наразі ливарня   працює не законно, адже дозволу  не має.  Власник Дмитро Акішин виправдовується, без відповідного документу  працював, бо думав, що на його завод  поширюється документація , яку має “Чезара” . Чоловік стверджує, на перевірку екослужби зреагув і вже оформлює потрібний дозвіл, який готовий буде у найближчий час.  Своєї провини у проблемі  забруднення повітря він не визнає.

Чоловік показує результати лабораторних досліджень повітря, що проводилися влітку біля будинку мешканців. І хоча  в документах   порушень не зафіксовано, жителі  впевнені, результати – не об’єктивні, адже заміри проводилися в той час, коли підприємство не працювало.

Наразі  на ливарному заводі    фахівці Держпродспоживслужби перевіряють   дотримання всіх відповідних норм на виробництві, проводять  дослідження. Про хід експертиз ми   повідомимо згодом. Та, щоб там не виявилось, опускати руки  люди не збираються. Кажуть,  йтимуть до кінця. Якщо якість повітря не зміниться, звертатимуться у найвищі кабінети.