ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Медалі Захисникам, автомобілі і дрони військовим та грант на мережі: 40 сесія міської ради

Featured Video Play Icon

Від нескореного міста – його героям. Позачергову, 40-ву сесію міської ради 28-го травня почали зі слів вдячності і вручення почесних відзнак “За оборону Чернігова” тим, хто на першому етапі повномасштабного російського вторгнення допоміг втримати місто і став щитом для всього цивілізованого світу. Насамперед, кому це вартувало власного життя. 

Крістіна Терещенко з маленьким Сергійком на руках тут – за свого чоловіка, офіцера 1-ої окремої танкової Сіверської бригади Сергія Телушкова. Після здобуття військової освіти з 2019-го він захищав Україну в АТО/ООС, у лютому 22-го одним із перших зустрів ворога вдома, але свого сина так і не побачив – хлопчик народився за пів року після загибелі Сергія, і названий на його честь. 

Вони перші виїхали на оборону Чернігова на Халявинський напрямок, то його рота там перша зустрічала росіян. Два дні вони тримали оборону. Всі знають прекрасно, що сили були нерівні, вони змушені були відходити, і відходивши, вони потрапили в засідку ДРГ і мій чоловік загинув на другий день повномасштабного вторгнення. Він завжди казав, що за Україну йому не соромно буде померти, що він дуже пишається країною, в якій він живе і ми обов’язково повинні повернути всі землі, які належать нам, – підкреслила дружина загиблого військовослужбовця Крістіна Терещенко.

Почесні відзнаки вручили трьом родинам захисників посмертно, і ще двадцятьом військовослужбовцям сил ТРО – оборонцям Чернігова, які до сьогодні продовжують виборювати кожен наш день під українським прапором.

З-поміж питань сесії найперше, традиційно – підтримка захисників і захисниць. Зокрема, двом підрозділам, що стоять на захисті Чернігова, а також несуть службу на північних рубежах країни і на сході, місто передало, придбані за запитом самих бійців, автомобілі, два види квадрокоптерів та генератори – те, що потрібно буквально “на зараз”. Для громади допомога силам оборони пріоритет, а механізм забезпечення їх усім необхідним напряму з міського бюджету – наразі чи не найшвидший, йшлося на засіданні.

Хочу подякувати вам за дуже скоре рішення наших проблем і дуже подякувати вам за те що ви розумієте, що без вас нам не спромогти вибороти цього ворога. Сподіваюсь, що в подальшому ми будемо мати у вашому лиці територіальної громади Чернігова і Чернігівської області наш надійний тил, – зазначив  підполковник, заступник командира військової частини Сергій Коханенко.

Сергій Вікторович, я вам дякую щиро від імені всіх депутатів, всієї громади за захист нашої області, захист нашої України, і будемо підставляти плече у всіх ваших зверненнях – можете на нас розраховувати, – наголосив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ще кілька рішень підтримки військових стосувалися передачі старлінків та необхідних будівельних матеріалів. Загалом, на сесію було винесено понад три десятка питань, включно з додатковими та депутатськими запитами, розглядали їх кворумом із 27-ми обранців. Після припинення своїх повноважень кількома депутатами у лютому, територіальна виборча комісія досі не зібралася, аби визначити тих, хто їх замінить за партійними списками. На це засідання таку ж заяву подавав і депутат від ОПЗЖ Віктор Сехін, однак її не включили до порядку денного. Виконувач обов’язків міського голови доручив підготувати звернення до Центральної виборчої комісії щодо доцільності законного розформування ТВК.

Я думаю, що єдиний варіант – це розпустити міську ТВК і сформувати новий склад, тому що ми вже кілька місяців не можемо завести депутатів для того, щоб трошки збільшився кворум. Є з різних фракцій депутати, які з різних причин написали заяви і депутати їх відпустили. Міського голови немає через абсурдні рішення судів, чотири депутати, ви знаєте, зараз в лавах Збройних сил України. Ну, і є деякі депутати деяких фракцій, деякі фракції в цілому, які вже майже рік – з яких позицій це виборцям хай пояснюють – взагалі не ходять на сесію. Через це страждають люди, тому що не проходять питання, земельні в тому числі, ну, людські питання, і вони б мали проходити, – зауважив Олександр Ломако.

Пряме завдання депутатського корпусу – приймати важливі для функціонування та життєдіяльності міста рішення. Як от цього дня затвердження договору на грант з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО). Мова про 5 млн 200 тисяч євро, які КП “Теплокомуненерго” отримає на реконструкцію найбільш зношених ділянок комунікацій, та пошкоджених під час бойових дій. 

Ми отримали вже грант, будуть роботи починатися там в цьому році, наступному році. Це важливий проект по заміні мереж в місті Чернігові, мереж теплопостачання важливе питання для розвитку інфраструктури міста і відновлення теж, – констатував Ломако.

Більшістю голосів підтримали також розширення кладовища “Яцево” і технічні зміни до міських програм, декілька проєктів шукатимуть підтримки на наступних сесіях, наприклад затвердження історико-архітектурного плану міста, по якому ще чекають погодження Мінкульту, та звернення до обласної ради щодо передачі закладів профтехосвіти на баланс Чернігова. ПТУ громада утримує з 2016-го, минулого року це обійшлося у 120 млн гривень, цього планується виділити близько 130-ти, а це питання і поліпшення їх матеріально-технічної бази, і ремонтів, і залучення коштів на відновлення, йшлося за засіданні. Із десятка земельних не набрало голосів жодне.