ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Медалі «За оборону Чернігова» вручили чернігівцям, які стали на захист міста

Featured Video Play Icon

Чернігівець Юрій, колишній старший офіцер поліції, з першого дня повномасштабного вторгнення рашистів на територію України став на захист нашого міста, а відтак боронив повітряний простір “північного форпосту”. Чоловік згадує: батальйон в якому він несе службу, збив ворожий літак, який впав у мікрорайоні Масани.

Це відбулось десь на самому початку березня, ми по місту їздили, техніка ППО 1-ої окремої танкової бригади, стояли хлопці, крім нашого батальйону, стояли хлопці батальйону охорони. Тож оці підрозділи – це ті, які відповідали за чисте небо над Черніговом. Якщо ви помітили, десь з 5-6 березня ворожі літаки припинили свої польоти над Черніговом, тому що кожен їх виліт закінчувався для них ганебно, – розповів військовослужбовець Юрій Гриднєв.

19 грудня, напередодні Дня вшанування пенсіонерів та ветеранів МВС, медалями “За оборону Чернігова” нагородили тих, хто показав приклад сумлінного виконання професійного обов’язку, дві нагороди вручили посмертно родинам загиблих оборонців Чернігова. Виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако зазначив: для нього честь особисто вручити нагороди тим, хто, ризикуючи своїм життям, не дав ворогу захопити Чернігів.

Ми пам’ятаємо, що 24-го і обласний відділ і інші відділи були пусті, ну, на жаль, по-різному до своїх обов’язків ставилися і була інша черга людей за зброєю і приємно зараз бути в приміщенні, колективі з людьми, які були в другій черзі, тому що саме завдяки другій черзі місто організувалося, місто мобілізувалося і дала гідну відсіч ворогу. Саме завдяки таким як ви і вам ми зараз живемо в українському Чернігові під українським прапором, якось плануємо завтрашній день. Це важко назвати безпечними умовами, але все-таки на жодний день, на жодну хвилину Чернігів не був ні окупований, ні змінений тут був прапор, тому щиро вам всім дуже дякую. Разом, я сподіваюсь, що найближчим часом, ну, можливо, не найближчим часом, але обов’язково ми переможемо, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Відтак, нагороду одержав 58-річний Віктор, який, разом зі своїми побратимами, ветеранами МВС, попри спроби окупантів пробратися у місто, цілодобово патрулював Чернігів та відповідально ніс службу на блокпостах.

Був виступ міського голови, він повідомив, що місто готується до вуличних боїв. Ну, в принципі, я розумію, що таке вуличні бої, тому що 14-му році специфіка нашого підрозділу була пов’язана з ведення боїв в міських умовах, тому ми розуміли, в принципі, що головною задачею оборони міста будь-якого – це не допустити прориву противника в саме місто. Мені дуже приємно, це, я вважаю, така найпрестижніша нагорода, тому що це нагорода від громади міста Чернігова. Тобто, від тих людей яких я знаю, які поруч зі мною живуть, тобто, дуже приємно, що люди, які оточують мене прийняли рішення про таку нагороду, – зазначив боєць добровольчого підрозділу ветеранів МВС Віктор Крошка.

Нагадаємо, медаль “За оборону Чернігова” запровадили торік, аби подякувати захисникам і цивільним, які під час рашистської навали у лютому-березні 2022-го допомогли місту встояти, та ще раз нагадати: громада пам’ятає та цінує своїх героїв.