Факт-новини: оперативні сюжети

“Майже рік тривали перемовини та створення проєкту”: у Чернігові стартувала відбудова 13-ої школи

Featured Video Play Icon

Починаючи від капітального ремонту класів та їхнього наповнення – до оновлення всього освітнього простору, заміни покрівлі й утеплення фасаду. У Чернігові за підтримки швейцарсько-українського проекту «DECIDE» від квітня стартувала відбудова так званого нового корпусу школи №13. 

Після знищення росіянами 18-ої і 21-ої шкіл на Подусівці у березні 2022-го, вона, як найближча, прийняла у свої стіни більше тисячі дітей із цього мікрорайону, а з ними й більшу частину вчительських колективів. Однак і сама мусила відновлюватися: вибуховою хвилею та уламками від обстрілів тут були пошкоджені вікна, дах і власне приміщення закладу.

Майже рік тривалий оці перемовини, розмови, створення там проєктів, вони розробляли все, обговорювали і нарешті ми дочекалися оцього довгоочікуваного і такого бажаного для нашої школи ремонту думаю, кожен розуміє, який стан у дітей, який стан у батьків і плюс ще вони відчули оцю втрату – втрату школи, — розповідає Інна Левченко, директорка школи.

Деякі точкові проблеми були вирішені коштом уже міського бюджету, як то заміна даху над старим корпусом, за допомогою партнерів замінено пошкоджені вікна, що дало можливість фактично зимовий період пережити і в якихось умовах освітній процес відбувався. Наразі – грандіозний проєкт повного комплексного відновлення закладу, де передбачається ремонт від водопроводів, каналізації, опалення, електрика, з ремонтом даху з утепленням повністю фасадів. Тобто це вже такий великий проєкт, підготовчий етап до якого був дуже тривалий і ґрунтовний, і на сьогодні спільно з партнерами досить часто проводяться консультації, обстеження, супровід даного проєкту, — каже Василь Білогура, начальник управління освіти ЧМР.

Його реалізація це один із результатів системної та ефективної співпраці керівництва міста з міжнародними партнерами, за якою – місяці перемовин, підписання дипломатичних угод та численні робочі зустрічі. Лише в ці роботи DECIDE вкладає близько 40 млн гривень, ще 16 млн – в ремонти укриттів і створення на їх базі цифрових освітніх просторів у цій та ще чотирьох школах Чернігова.

Крім ремонту школи, в завданнях проєкту – повне осучаснення та переосмислення простору, де враховуються потреби та інтереси як учнів та учениць, так і їхніх батьків та педагогів. А це і сучасні технології у навчанні, і облаштування зон відпочинку, нової ресурсної кімнати з консультаційним пунктом, і доступність для дітей з інклюзією. Основну частину робіт планується виконати до вересня, а повністю завершити – до кінця року. 

Освітнє середовище повністю зміниться, тому що ремонт тут не робився з початку того, як будівля була здана. Своїми силами там вчителі, робітники робили, але фахівці тут не працювали, — зазначає Інна Левченко.

Останній тиждень, відколи демонтажні і власне ремонтні роботи йдуть повним ходом, школа перейшла на дистанційне навчання. Для деяких класів знайшли можливість очного тимчасово в інших закладах. Крім того, наразі місто веде з партнерами перемовини щодо капітальної відбудови всього приміщення школи: крім викликів війни є і виклики часу – старому корпусу вже понад сімдесят років.

Фактично висловлена пропозиція і такий намір партнера, що якщо буде можливість збільшити фінансування саме на цей заклад, для того щоби і зробити відповідні роботи по старому корпусу, але для того щоб їх виконати в повному обсязі треба буде допомога і співфінансування з громади Чернігова. На сьогодні обраховується, безпосередньо, фінансова потреба, і надалі можливість кожної із сторін долучитися до реалізації даного питання, щоб уже комплексно, в цілому було завершено відновлення навчального закладу, — говорить Білогура.

Функціонування шкіл і садочків є запорукою того, що в місті залишатимуться люди і воно матиме майбутнє. Враховуючи обмежені можливості бюджету і масштаби руйнувань, а це 80% освітньої інфраструктури, налагоджувати співпрацю з міжнародними партнерами і залучати кошти на відбудову сфери освіти Чернігів почав одразу після завершення активних бойових дій, визначивши її однією з пріоритетних. Вже у вересні 2022-го за парти офлайн сіли понад 10,5 тисяч дітей і це був один з найкращих показників в Україні, ще за рік – 23 тисячі, а це 80% довоєнного показника. 

Наразі робота з відновлення, оновлення та убезпечення закладів продовжується. Зокрема, як повідомили в профільному управлінні, минулого тижня завдяки UNICEF дитсадки поповнилися меблями, постільною білизною та дидактичними наборами, а в ряді шкіл “ACTED” допомагає із заміною систем опалення.