ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Майстерність з глибини віків: в історичному музеї відкрилась виставка чернігівських майстрів

Featured Video Play Icon

Вибійчані спідниці, крилата плахта та солом’яні різдвяні павуки  представлені у вишиваній світлиці на виставці “Етніка. Майстерність з глибини віків”, яка 13 січня, розпочала свою роботу у Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського. 

В щедрий вечір відкриваємо теплу хату Олі Костюченко, це відома майстриня Чернігівщини. Пані Оля нам предоставила свою вишивку і вибійку. Із нашої колекції ми показуємо 19-поч. 20 сторіччя, це жіночий комплект одягу Чернігівського району, – розповіла старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського Трухан Олена.

Представлені експонати пов’язані з різдвяними традиціями минувшини. За словами майстрині Ольги Костюченко, кожен виріб виконано в традиційних для Чернігівщини техніках. 

Не просто Різдво, а Різдво народне, оскільки в мене локація в сільській хаті, звісно, я її прибрала, так як вона була традиційно прибрана, принаймні я намагалася найбільш традиційно це показати. І одяг розміщений так як він колись був, і на столі рушник, і дідух і під сволоком крутяться різдвяні павуки, тобто все-все тут доречно, – підкреслює майстриня вишивки Ольга Костюченко.

Організатори наголошують, в час, коли наша нація бореться за своє існування, можливість поринути в історію, пізнати власні звичаї та традиції – надзвичайно важливо для кожного з нас. 

Окрім вишивки, виставка має три локації, де зібрано близько 500 робіт у галузях ковальства, гончарства та різьблення по дереву. Відкриття цих майстерень буде відбуватися протягом місяця, щоп’ятниці.

– Нам ще раз хотілось підкреслити, що українці на своїй землі багато тисячоліть. Ми підкреслюємо це нашими музейними речами: це археологія, це з колекціями нашими і вже роботами сучасних майстрів, які і доводять, що це єдине ціле, яке розтягнуте у віках, – наголошує старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського Олена Трухан.

Наразі у Чернігівському історичному музеї діє п‘ять експозицій. Виставка “Етніка. Майстерність з глибини віків” буде доступна для відвідувачів щонайменше півроку.