Новини

Лікарі розповіли про стан постраждалих на виставці у Чернігові

Стан дворічного хлопчика, який постраждав на виставці в Чернігові, залишається важким, але стабільним. У суботу, 3 вересня, одразу після того, як його привезли до закладу, дитину прооперували. Про це у коментарі «Новому Чернігову» повідомила в.о. генерального директора чернігівської обласної дитячої лікарні Тетяна Лебедєва.

Від пострілу з ручного протитанкового гранатомета на благодійному заході на Валу дитина отримала серйозні вибухові травми обличчя, зокрема ока, а також плеча та кисті руки.

Читайте також: Подробиці вибуху на виставці в Чернігові: одну дитину в тяжкому стані госпіталізували (Оновлено)

«Нас попередила диспетчер «швидкої», тому лікарі були готові, і коли хлопчика доставили – миттєво підняли у реанімацію. На той момент він був у свідомості і плакав», – каже Лебедєва. Дитячий хірург та дитячий травматолог одразу провели протишокову терапію, зробили рентген, необхідні аналізи та почали підготовку до операції. Підключилися фахівці чернігівської обласної лікарні – два щелепно-лицьових хірурга, судинний, а також завідувач офтальмологічного відділення.

«Операція була дуже складною і тривала більше 6 годин (завершилася вже після 22-ої), та вимогала високої професійності хірургів та анестезіологів. Обличчя це важка ділянка, багато дрібних м‘язів, нервових закінчень. Дві години оперували лише око. Судинний хірург працював із кистю, також пошкоджені м’ягкі тканини плеча», – розповідає лікарка.

Досі стан хлопчика залишається стабільно важким. Він перебуває у медикаментозному сні, дихає самостійно. Наразі дитина знаходиться в реанімаційному відділенні. Після операції хлопчику методом комп’ютерної томографії обстежили голову – є струс, однак без внутрішньомозкових крововиливів.

За словами Тетяни Лебедєвої, сьогодні відбувся консиліум спеціалістів, вирішується питання подальшого лікування пацієнта в Охматдиті.

 «Лікарі зробили все можливе. Поки прогнози робити важко, але подальше лікування буде дуже складним. Травми важкі, загоювання таких ран відбувається складно, потім в будь-якому випадку дитину очікує пластика», – додала лікарка.

Окрім дворічного хлопчика, до травматологічного відділення обласної дитячої лікарні із рваними ранами руки потрапив хлопчик 7 років. Всього до закладу звернулося 8 дітей, які були на заході, найстаршому 12 років. У двох із них були уламкові подряпини, у решти – акустичні травми (стан легкої контузії) та психоемоційна реакція (стресовий розлад). Всіх обстежили, надали необхідну медичну допомогу та відпустили додому.

Серед дорослих за інформацією генерального директора чернігівської міської лікарні №2 Владислава Кухаря, медики оглянули 6-ох осіб, п’ятьом із них в амбулаторних умовах надали допомогу.

«Одну жінку госпіталізували до травматологічного відділення з уламковими пораненнями кінцівки. Нині її стан середньої важкості», – зазначив Кухар.

Нагадаємо, за фактом поранення дітей і дорослих на виставці зброї та боєприпасів у Чернігові біля обласного художнього музею їм. Г. Галагана у суботу, 3 вересня, ДБР вже почало розслідування. Слідчі встановили, що представники організаторів акції привели у бойовий стан гранатомет. Внаслідок необережного пострілу до лікарні потрапило четверо дітей та один дорослий із різними ступенями тяжкості ушкоджень. Сам снаряд влучив у дах одного із приватних будинків у цьому мікрорайоні.

Триває допит свідків, а також вирішується питання щодо затримання причетних до злочину та повідомлення їм про підозру за ч. 2 ст. 414 КК України за фактом порушення правил поводження зі зброєю. У свою чергу, як повідомила пресслужба Чернігівської міської ради, муніципалітет не отримував жодних повідомлень щодо проведення заходу та не надавав ніяких дозволів.