Факт-новини: оперативні сюжети

Латвія надасть Чернігову 10 тимчасових будинків та допомогу для дитсадків

Featured Video Play Icon

Десять тимчасових будинків, в яких можна повноцінно жити, а також обладнання та меблі для дитячих садків – в цілому, на близько 2 мільйони євро. Таку підтримку Чернігову надасть Латвійська Республіка.

Як повідомив виконуючий обов’язки мера на загальноміській нараді, 25 липня, що стосується модульного житла, то мова про індивідуальні якісні оселі, які мають прийти в Україну вже в готовому змонтованому вигляді, будуть встановлюватися безпосередньо на подвір’ях чернігівців замість зруйнованих росіянами домівок та передаватися господарям у постійне користування.

Треба розуміти, кому ми їх встановлюємо, десять цих будинків метрів 60-70, повноцінний будинок, двокімнатна квартира. Далі, хто буде займатися їх монтажем і встановленням, підключенням комунікацій, яку, можливо, частину можуть взяти на себе мешканці, тому що це повноцінне житло переважна більшість після цього навіть не будуть мати необхідності відновлювати своє зруйноване житло, – зазначає Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Поки латвійська сторона проводить необхідні тендери і є час до доставки, місто повинно мати розуміння, хто з людей їх отримає, як їх розвезуть по адресах, розмістять та забезпечать водою, теплом та іншим, зазначив Олександр Ломако:

Вони реально якісні, вони повноцінні, і це дуже суттєва допомога від і народу і уряду наших партнерів для нашого міста. Ну, а частину, яка по освіті, ми теж отримаємо протягом найближчого часу.

Натомість, зведення тимчасового містечка по Володимира Дрозда із семи двоповерхових дерев’яних будинків на 112 квартир – спільний проєкт Національного комітету Червоного Хреста і міської ради – завершене на 99%. Наразі, за інформацією керівника управління капітального будівництва Вячеслава Почепа, субпідрядник вкладає верхній шар асфальту на вуличках, а єдиним незакритим питанням лишаються не до кінця упоряджені ґанки – у партнерів немає грошей на облаштування пандусів. 

Тому було вирішено, за потреби, зробити їх коштом міста, аби люди, котрі розраховують на це житло, могли якомога швидше заселитися.

Про чергові можливості залучення коштів на Чернігівводоканал як одне з основних підприємств критичної інфраструктури прозвітував його директор Сергій Малявко. Нещодавно три проєкти, які КП подало на державний конкурс, обрали переможцями.

Подали декілька проєктів, в основному, це роботи на очисних спорудах – будівництво та реконструкція первинних відстійників, там два обʼєкти близько по 6 млн, і будівництво-реконструкція свердловини на насосній станції №5, це там також вартість десь близько 12 млн, – повідомив Сергій Малявко, директор КП “Чернігівводоканал”.

Тепер переможців конкурсу має затвердити Кабінет міністрів. Якщо кошти на реалізацію проєктів підприємство отримає у найближчий місяць, то зможе втілити їх вже цьогоріч на умовах співфінансування з міським бюджетом.