Факт-новини: оперативні сюжети

Кисневі концентратори для районних лікарень

Featured Video Play Icon

Головна медсестра Прилуцької центральної районної лікарні Людмила Тимошенко приїхала до Чернігова за новим обладнанням – кисневими концентраторами. В їхньому закладі найближчими днями відкривається відділення на 60  ліжок, де лікуватимуть пацієнтів з COVID-19.

«У нас недостатня кількість таких апаратів, всього 5. Будемо раді за підтримку. Думаю, жителі Прилуцького району будуть в надійних руках з  належним обладнанням»,- каже жінка.

Таку вкрай необхідну  допомогу медикам Чернігівщини надає Благодійний Фонд Сергія Тігіпка. 20 кисневих концентраторів  відправляються у Прилуцьку,  Ніжинську і Бахмацьку районні лікарні.

 Роман Польовий, директор БФ Сергія Тігіпка,  каже, це не перша   допомога, яку Фонд надає медичним закладам Чернігівщини. 2 тижні тому вони завезли ще 20 кисневих концентраторів в районні лікарні Срібнянського, Варвинського, Талалаївського і Ічнянського районів. Загалом 40 кисневих концентраторів доправили до лікарень  області.

У Бахмацькій центральній районній  лікарні за минулий місяць пролікували 80 хворих на коронавірус. Кисневі концентратори – не просто подарунок, а життєва необхідність, каже керівник медичного закладу Сергій Чалий.   Лікарня не має централізованого постачання кисню. У них є 28 концентраторів на 50 ліжок, але це не достатньо, адже   йде збільшення захворюваності. 

Один такий прилад коштує приблизно 50 тисяч гривень.  Але придбати дефіцитний апарат сьогодні вкрай важко – дуже великий попит, каже Роман Польовий.  

Допомагає медзакладам Чернігівщини Благодійний Фонд   Сергія Тігіпка вже 7 років. Протягом 8 місяців   для Чернігівської області надали допомоги матеріалами, медичним обладнанням, засобами індивідуального захисту для допомоги лікарям і пацієнтам, які захворіли, на 15 млн. грн.

Попри державну підтримку потреба в кисневих концентраторах залишається високою. На Чернігівщині щодня фіксують 300 – 400  нових випадків захворювання на коронавірус. 4 грудня – 605.

Перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний, каже за два тижні в області збільшили загальну мережу лікарень, які приймають ковідних хворих. Сюди долучилися і Новгород-Сіверська, Ніжинська лікарні. Подали документи в Прилуках. Це все потребує належного комплектування медичними засобами і є потреба в забезпеченні якісним киснем.

 Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА  подякував Фонду Сергія Тігіпка  за суттєву підтримку. Каже, кисневі концентратори використовують для лікування не лише «ковідних» хворих, а й в лікуванні, пневмоній,  астм, при хірургічних втручаннях тощо.  

 Сьогодні керівники установ отримають необхідне для лікування обладнання і вже з наступного тижня будуть надавати  допомогу хворим. Аби не довелося користуватися цими приладами медики вкотре радять чернігівцям  частіше мити руки, носити маски і дотримуватися соціальної дистанції.