ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Кишкова паличка на чернігівських пляжах: чим небезпечна та як не захворіти

Featured Video Play Icon

Рівень кишкової палички на трьох чернігівських пляжах у рази перевищує гігієнічні вимоги. Про це повідомляють у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Показники мікробного забруднення в річці Десна на «Золотому березі» більші за норму в 7 разів, у річці Стрижень неподалік зони відпочинку «Ялівщина» — у 2,6, а в районі вулиці Курсанта Єськова — в 1,2 рази.

Я вважаю, що на це є пару факторів. По-перше, дійсно дуже спекотна погода, вона спонукає людей бути ближче до водойм для того, щоб охолоджуватися. І наша низька культура поведінки і відсутність туалетів цьому сприяє. І треба перевірити вверх по течії, хто з дачників чи ті люди, які мають будинки, скидають каналізацію у водойму, – зазначила лікарка-інфекціоністка Чернігівської міської лікарні № 2 Оксана Баластрик.

Висока температура води, за словами лікарки, може сприяти розмноженню і ряду інших збудників кишкових інфекцій. Не варто купатися в такій воді дітям, людям із хронічними захворюваннями, особливо органів шлунково-кишкового тракту, недугами серця та судин. Для них зневоднення організму, що може спричинити хвороба, є особливо небезпечним.

Люди, які на даний момент відпочивають на водоймах, їм треба бути дуже-дуже обачними. Тому що мінімальне попадання води в рот або до носа, або на губи тільки ще, це може викликати дуже великий спалах кишкових інфекцій, з якими треба буде впоратися. Симптоми, на які треба звернути увагу, це підвищення температури передусім біль у животі, це може бути нудота, блювання і пронос, – уточнила Оксана Баластрик.

Окрім води в річках, кишкова паличка може ховатися на багатьох продуктах. Адже в умовах довготривалого відключення світла не вся їжа зберігається в належних умовах і її якість ставиться під питання. Водночас, за словами Оксани Баластрик, нині збільшення звернень із гострими кишковими хворобами медики не спостерігають.

На цей момент мене дуже дивує як інфекціоніста при такій високій температурі повітря — кількість людей, які звертаються з кишковими проявами, дуже-дуже маленька. Але треба очікувати, що можуть бути спалахи й підвищення захворюваністю на гострі кишкові інфекції. Це може бути дуже небезпечним, – зауважила лікарка-інфекціоністка Чернігівської міської лікарні № 2 Оксана Баластрик.

У разі ж потрапляння кишкової палички в організмі можуть розвиватися важкі хвороби, тож, аби вберегти здоров’я, інфекціоністи радять остерігатися водойм, які не відповідають нормативам, а також суворо дотримуватися власної гігієни, а саме мити руки, овочі, фрукти та обов’язково — ретельно готувати їжу з належною термообробкою.