Факт-новини: оперативні сюжети

Крим нескорений

Featured Video Play Icon

Спеціально до Дня кримського спротиву російській окупації, котрий відзначається 26 лютого, у стінах Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана зібрались переселенці з анексованого Криму, представники національних меншин,які проживають у Чернігові. Згадували про події 2014 року і те, що Крим – частина української держави. Представник українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко розповів про це детальніше.

«От що було 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради АР Крим. Там було 15 тисяч тільки тих, хто брав участь в протистоянні і ще до тисячі силовиків, які намагалися забезпечити мирний характер цього зібрання. Були зіткнення, штовханина, дрібні сутички. Українські сили перемогли і вигнали з тієї площі представників проросійських і російських сил. Зразу ж нагадаю, що наступного дня зранку всі побачили, що будинок Верховної Ради АР Крим і Ради міністрів зайняті невідомими військовими. Це були офіційні військовослужбовці: збройні сили РФ, спецназ, без знаків розрізнення, вже захопили 2 головні будівлі».

Кримчанка Світлана Кузіна – дружина віськовослужбовця. Вона разом із сім’єю також стала свідком анексії Криму.

«Перше за що було страшно – за дітей. Ми не знали будуть відкривати вогонь, чи ні, але треба було щось робити і ми вивезли своїх дітей на материкову частину України. Другий страх був за чоловіка, тому що на той час він служив в науково-випробувальному центрі. Цей центр не був бойовою частиною і нічим було захищатися. І було страшно, коли вони виходили на чергування практично без зброї. в той час, коли частини блокувалися російськими військовими, на БТРах, повністю озброєними до зубів».

Історику Сергію Бутку автори посібника  “Історія Криму та кримськотатарського народу” передали  книгу з подякою за співпрацю. Світлана Кузіна розповіла детальніше про книгу:

«Чим цікава ця книжка – вона була написана саме союзом українських та кримсько-татарських авторів. І вони знають, наскільки Ви у нас Кримський патріот, протягом 7-ми років, де він завжди проводив лекції, просвітлює людей».

Захід відбувся за ініціативи обласного центру народної творчості, спільно з ГО “Кримська Громада” із представниками національних культурних товариств Чернігівської області.