ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Кровотечі, переломи та випадіння органів: інструкторка з такмеду виготовляє навчальні манекени

Featured Video Play Icon

Перше, коли ми побачимо ознаки масивної кровотечі, потрібно що зробити? Правильно, затиснути.

Далі розрізається одяг і забезпечується доступ до імітованої рани, та власне починається процес зупинки кровотечі тампонуванням.

Ще тисніть.

Так інструкторка з домедичної допомоги Олександра Стародуб показує один із можливих симуляційних сценаріїв мінно-вибухового поранення, що завдяки створеним власноруч спеціальним манекенам є максимально реалістичним: починаючи від вигляду травми та ефекту несподіванки, до того як пульсує чи зупиняється кров, реагує на ті чи інші дії нога, або будь-яка інша частина тіла.

Використання отаких накладок на людях дозволяє ще отримати інший досвід, тому що так чи інакше ви працюєте з тілом, а тіло, як бачите таке динамічне, воно не статичне, не те що на столі працювати, воно дає інші враження, – зазначила інструкторка з домедичної допомоги Олександра Стародуб.

До повномасштабного вторгнення росії Олександра навчала людей надавати допомогу при ДТП та невідкладних станах, як от інсульти та інфаркти, тепер займається своєю безпосередньою спеціалізацією – викладає домедичку при травмах як військовим, так і цивільним. 

Каже, ще у квітні 2022-го через відсутність потрібних манекенів тампонували “в кулачок”, або використовували підручні засоби, як от палку, обтягнуту карематом. Свійперший манекен з нуля, від розробки моделі до відливання силікону, вона зробила за рік. Коли на заняттях їх почали кріпити до тіла для кращих симуляцій, спробувала зробити їх природнішими та універсальнішими. Так вони стали тоншими, з’явилися імітовані кістки та внутрішні органи, відтворені з натуральних зразків.

– Найскладніше мені в цьому наборі далися кишки, тому що я працювала саме з реальними кишками вони дуже цікаво себе поводять в момент відливки форм і дуже багато спроб було, потім підбір самого матеріалу, ви могли відчути, що всі ці манекени вони різні по своєму агрегатному стану, якісь більш щільні, якісь більш м’якенькі, – розповіла Олександра Стародуб.

Людей, які роблять подібні симулятори в Україні, за словами інструкторки, можна порахувати на пальцях однієї руки. Сама Олександра виготовила їх близько 500-от, половина з яких поїхала безкоштовно в навчальні центри військовослужбовцям. Вже є позитивні відгуки і по новому набору – він дозволяє відпрацювати одразу кілька симуляцій поранень на умовному потерпілому. 

Це можуть бути дві масивні кровотечі, або дві не масивні кровотечі, в залежності від того, яким чином подається тиск, і чи потрібно відпрацювати саме диференціювати масивну кровотечу від не масивної. Це може бути два переломи і випадіння внутрішніх органів. Тобто, загалом оці всі накладки одночасно дозволяють зробити імітації пʼяти пошкоджень, – зауважила Олександра Стародуб.

Олександра Стародуб каже, допомога при травмах в наших реаліях це нова норма життя, яка власне його рятує, і знати її бодай на базовому рівні мають усі – розуміти, як допомогти, мати аптечку і вміти її використовувати. Навіть коли закінчиться війна, припиняться бойові дії та ракетні обстріли, на десятки років поряд з нами залишаться заміновані території, а з ними і відповідні наслідки. 

Це ті речі, про які ви ніколи не думали, ніколи не думали про те, як виглядає масивна кровотеча, ніколи не думали, що треба зробити, щоб її зупинити, і ефект від першого тренінгу, як правило, це вау ефект, просто щось нове, непізнане, і оце от відчуття рятувальника, да, у вас починає розвиватися там плащ десь позаду, і ви вже розумієте, що ви можете спробувати врятувати людину, а через деякий час після першого тренінгу ви зрозумієте, що у вас залишилося враження, але не все зрозуміло, не все впорядковано, як же саме це робити, і от в цей момент потрібно ще раз іти на той самий тренінг, бо тут ви уже більш тверезо, спокійно оціните, систематизуєте ті знання, які надає інструктор, і відповідно вже будете щось знати, і от після другого тренінгу можна вже проходити там раз в півроку чи раз на рік, бо ці знання забуваються, – підкреслила інструкторка з домедичної допомоги.

У Чернігові працює кілька сертифікованих інструкторів та громадських організацій, де навчання з домедичної допомоги проводять бойові медики. Для охочих цивільних такі тренінги переважно є платними, а для військовослужбовців проводяться на безоплатній основі. Знайти їх можна, зокрема, за пошуком у соцмережах.