Факт-новини: оперативні сюжети

Кредитна яма. Скільки винен “Чернігівводоканал” Світовому банку?

Featured Video Play Icon

Насосне обладнання куплене за кредитні гроші “Чернігівводокананалом” вже своє відпрацювало, а підприємство ще й досі платить гроші за отримані 14 років тому кредитні кошти у сумі 22 мільйони 830 тисяч доларів у Світового банку. При цьому історія валютного кредиту на сьогодні виглядає так.

Проблема не тільки у різниці курсу, який за ці роки зріс у десятки разів, а ще й тарифній політиці НКРЕ КП, яке останні півтора роки незважаючи на підвищення вартості складових не відкорегувало їх у тарифах підприємства. Як результат підприємство не може своєчасно виплачувати кредит. На сьогоднішній день Чернігівводоканалу потрібно повернути Світовому банку більше 12 мільйонів доларів. Для цього на підприємстві вирішили посилити роботу з боржниками і таким чином зібрати необхідні фінансові ресурси. У той час як 95, 5 % мешканців вчасно сплачують за послуги, решта має чималі борги.

На підприємстві провели детальний аналіз неплатників і виявилося, що чимало з них мають не приватизовані квартири, а також користуються іншими програмами, які фінансуються з міського бюджету. Після проведеного аналізу, запропонували внести відповідні зміни до програми приватизації житла.

Враховувати борги за комірне при нарахуванні допомоги на дитину, яка надається з міського бюджету, а також розробити єдиний бухгалтерський облік платників комунальних послуг та впровадити у ЦНАПІ єдину послугу з реєстрації, а також враховувати борги під час прийому на роботу працівників до комунальних підприємств та державних структур Чернігова.