Факт-новини: оперативні сюжети

Кошти військовим та зміни до бюджету: що ухвалив виконком?

Featured Video Play Icon

Чернігів взяв шефство ще над шістьма військовими частинами, яких підтримуватиме з міського бюджету, збільшивши таким чином їх кількість загалом до 40-ка. А також погодив фінансову допомогу ще трьом формуванням, зокрема тих 5-ти мільйонів гривень, що цьогоріч за словами виконувача обов’язків міського голови не витрачаються на роботу фонтанів. Відповідні рішення ухвалили на черговому засіданні виконавчого комітету, з-поміж питань якого основні – розширення підтримки захисників і захисниць та поточні зміни до бюджету.

Відповідно до звернень військових частин надається, зокрема, 5 млн пропонується надати військовій частині на Сумському напрямку, це ТРО, і двом частинам, зокрема, нашому ТРО, 300 тисяч грн на поточні видатки, і також 500 тисяч грн на нову частину, – говорить Олена Лисенко, начальниця фінансового управління ЧМР

Серед коригувань – також перерозподіл видатків у межах програм за зверненнями головних розпорядників коштів, надходження субвенції з держбюджету на утримання житла для внутрішньо-переміщених осіб, учасників бойових дій на території інших держав і людей з інвалідністю, та кошти депутатського фонду області на виконання повноважень обранців на території міста. Попередньо ці зміни були погоджені бюджетною комісією.

Крім того, пропозиція комісії – доручити фінансовому управлінню проаналізувати та переглянути фінансування Чернігівської МВА, котра нині повністю утримується з бюджету громади. Оскільки Верховна Рада не наділила начальника військової адміністрації повноваженнями міської ради, виконавчого комітету та міського голови, а містом було змінено регламенти ради і виконкому, якими не передбачено погодження більшості рішень з МВА, крім тих, що стосуються безпеки і оборони.

В зв’язку з прийняттям рішення Про затвердження змін до регламенту Чернігівської міської ради та виконавчого комітету суттєво зменшилась роль Чернігівської міської військової адміністрації в ухваленні рішень щодо реалізації повноважень місцевого самоврядування. Враховуючи частину 6 статті 4-ої закону “Про правовий режим воєнного стану” постійна комісія з питань бюджету доручає фінансовому управлінню міської ради проаналізувати і надати пропозиції щодо оптимізації та скорочення витрат на утримання Чернігівської міської військової адміністрації, – каже Олена Лисенко.

За інформацією керівниці профільного управління, у минулому, 2023-му, на утримання міської військової адміністрації як тимчасового державного органу місто спрямувало 3 млн гривень зі свого бюджету. Цьогоріч відповідні видатки заплановані у сумі загалом трохи більше 9 млн гривень.