Факт-новини: оперативні сюжети

Кореспондент Укрінформу по Чернігівській області, який розповів про «темники» для ЗМІ, звільнився

Featured Video Play Icon

Кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який підтвердив існування темників в агенції, звільнився 27 червня. Про це повідомляє Інститут масової інформації на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці. 

Написав заяву на звільнення, тому що колектив і двоє моїх редакторів, які були безпосередньо моїми керівниками, синхронно в один день написали дописи у Facebook, що зі Стригуном працювати складно, він – хайповщик, маніпулятор. Інші колеги додали, що я – ухилянт. Більшість членів колективу поставили лайки. Сенсу мені залишатися на цій роботі не було”, – розповів журналіст.

Нагадаємо, наприкінці травня “Українська правда” опублікувала велике розслідування про повернення політичної цензури в медійний простір, а саме так званих “темників”, адресованих редакціям державного інформагентства Укрінформ. В них теми, які “бажано висвітлювати”, та що і як «краще пояснювати», а також списки бажаних і небажаних спікері. Юрій Стригун також отримав такий лист, а згодом підтвердив це на широкий загал.

– … Не вірю своїм очам – отримую темник: “бажані” спікери, “небажані” спікери.. Чисто візуально там, здається, представники облдержадміністрації, лояльні депутати – це бажані спікери, і навіть, що мене здивувало, що представники міської ради – небажані спікери, навіть, бюджет власний вони не можуть коментувати.

Тоді ж “Українська правда” писала, цитуємо: “В метаданих більшості документів є ім’я та прізвище радника голови Чернігівської ОДА Андрія Подорвана”. У розмові з УП він запевняв, що не створював таких файлів.  

 На наступний день після того, як Стригун підтвердив інформацію про «темники», він   отримав повістку з вимогою з’явитися в ТЦК за місцем проживання.  Нині Юрій Стригун безробітний, від служби у війську не ухиляється. “Щодо повістки – я пройшов медогляд, мене визнали придатним, сказали чекати. Якщо треба буде, мене викличуть,” – прокоментував він Інституту масової інформації.