ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Компенсація за зруйноване житло: чернігівська міська рада готує звернення до КМУ

Featured Video Play Icon

Збільшити компенсацію за зруйноване майно. Таке питання розглянули на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 19-го червня. Виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако дав доручення підготувати звернення до Кабінету Міністрів про необхідність внесення змін до порядків надання цієї компенсації. 

Ті сертифікати, які пропонують людям  їх не влаштовують. Скільки років збудовано було назад житло, є коефіцієнти. І враховуючи, що в людини була квартира, мовляв, 60 метрів, вона по цьому, і враховуючи інфляцію, враховуючи вартість квартир на ринку, і кількість років цього будинку, вона не може купити навіть 60, навіть 40 не може купити, – пояснив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року в Україні запрацювала програма, за якою українці можуть використати житловий сертифікат в Дії, придбавши нове житло в обмін на зруйноване. Відомо, що програма компенсації за знищене житло відбувається двома етапами: перший – грошові виплати на самостійну відбудову, другий – отримання сертифіката на придбання нової домівки. 

Якщо у людини зруйнована, наприклад, однокімнатна квартира і вона отримає цей сертифікат, вона одну кімнату не купить. Якщо у неї трьохкімнатна вона купить там меншу – одно-двокімнатну ,а якщо однокімнатна, то не купить. А якщо у неї не має коштів у своїх чи когось, хто допоможе докласти, то вона отримає сертифікат і залишиться без житла. І без нового житла, без нічого. Це ж несправедливо.Тоді треба би перейменувати цю програму, постанову, що це часткова компенсація. Або привести відповідні коефіцієнти так, щоб вони були справедливими, – уточнив Олександр Ломако.

Олександр Ломако зазначив, що це питання розглянуть на сесії депутати, адже до міської влади надходить чимало запитів від чернігівців. Зокрема, жителі будинку по вулиці Чорновола 15, у який поцілили росіяни у лютому березні 2022-го особисто зустрічалися з в.о мера, аби він допоміг розв’язати цю проблему.

Додамо, 6-го червня відбулося засідання комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна, де прийнято 27 рішень про надання компенсації на загальну суму понад 3 мільйони. А 13-го червня прийнято ще 36 рішень на загальну суму понад 52 мільйони гривень.