Факт-новини: оперативні сюжети

Когенераційні установки та допомога партнерів: як Чернігів готується до опалювального сезону?

Featured Video Play Icon

Про важливість відбудови міста і його пріоритетні потреби – на найвищому рівні. На третій, міжнародній конференції з питань відновлення України, що об’єднала у Берліні лідерів країн, міжнародних організацій, бізнесу, громадянського суспільства та муніципалітетів, був представлений і Чернігів – на запрошення німецької та української сторін у ній взяв участь виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако. Про те, як пройшла конференція і загалом робоча поїздка до Німеччини, Ломако поінформував після свого повернення під час загальноміської наради, 18-го червня. 

-Серйозне представництво було і багато виступів, – дуже серйозна підтримка нашої країни: і в плані військових були оголошені пакети нові, і в плані відновлення.  І, що дуже важливо, представники західних наших партнерів – на жаль, про це небагато говорила українська сторона і відчувався контраст певний у виступах лідерів України і у виступах лідерів європейських країн, – відзначали дуже важливу роль органів місцевого самоврядування в процесі відновлення.  І я би хотів, щоб наша центральна влада це почула, і розуміла що тут місцеве самоврядування є партнером по відновленню, і взагалі партнером в умовах воєнного часу, і ні в якому разі не ворогом, чи конкурентом, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами в.о. очільника Чернігова, він мав спілкування, зокрема, з представниками ПРООН по кількох нових проєктах, а також отримав підтвердження, що Бельгія візьметься за відбудову одного із закладів профтехосвіти. Звернення ж до всіх партнерів – допомогти місту в сфері енергетики і стабільного забезпечення людей взимку світлом і теплом, адже на сьогодні ракетно-дроновими атаками росії вже зруйновано половину всієї української генерації.

Всі були там представлені: і посли, які приїжджали в Чернігів різних країн, і представники всіх фондів, і агентств, які працюють в цьому. Важливо було потиснути руки, обмінятись контактами, тому що представництво було найвищого рівня, і проговорити потреби, ще раз актуалізувати важливість Чернігова, – зауважив Олександр Ломако.

Підтримати Чернігів у підготовці до майбутнього опалювального сезону може і місто-побратим Меммінген, яке Ломако мав можливість відвідати в рамках відрядження. У 2024-му партнерству і дружбі між двома містами виповнюється рівно 30 років, з нагоди чого сторони підписали нову угоду – про посилення співпраці, а українське місто звернулося щодо залучення іноземних підприємців до процесу диверсифікації джерел енергії.

Вони вже двічі збирали кошти для Чернігова. Перший раз це було 125 тисяч євро, ми їх в минулому році витратили на відновлення мережі освітлення. В цьому році вони зібрали для нас вже в першому півріччі 50 тисяч євро, ну, це було минулий рік і початок цього року – в чотирьох ліцеях кабінети біології будуть відкриті у вересні. Я їм подякував щиро, тому що це кошти, які місцеві збирали. І я попросив долучити бізнес, тому що в принципі там є заможні компанії, які можуть долучитися до збору коштів саме на генерацію – це або генератори, встановлення, або когенерація, якщо буде цифра, яка дозволить витратити їх на встановлення когенераційних установок, які у нас зараз є і вони почали вже збір коштів вийшла публікація в газеті після мого візиту на прес-конференції, – підкреслив Ломако.

Нині, за інформацією в.о. міського голови, у Чернігова є п’ять когенераційних установок, здатних комбіновано виробляти електричну і теплову енергії. Їх місту як гуманітарну допомогу для безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури передали партнери, власне фінансування монтажу – за громадою.

Вільних коштів в бюджеті зараз немає, перевиконання немає, знімати особливо немає з яких напрямків.  Як робочий варіант – кошти, які в бюджеті закладалися, 4% ПДФО на підготовку до опалювального сезону, у нас із них частина коштів десь 51 мільйон, якщо не помиляюсь, був закладений на реконструкцію ділянки Глібова-Пашина “Чернігівводоканалом” – це важливе питання для міста, тому що інфраструктурно рік-два-три і це буде проблемне питання. Але ми перенесемо його на наступний рік, в цьому році більш важливо – це встановлення когенерації і проходження нормального опалювального сезону, – констатував Олександр Ломако.

Можливість переспрямувати кошти з ремонту колектора на підключення когенераційних установок вивчать юридично. Обладнання подібної потужності коштує близько одного мільйона євро за одиницю, а встановлення – третину від вартості. І наразі триває їх монтаж. Крім того, всі об’єкти, що належать до сфери критичної інфраструктури, повноцінно забезпечені генераторами, є достатні запаси пального і всього необхідного для їх обслуговування, повідомили на нараді.