НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Хворіє корона вірусом у Чернігові втричі більше ніж одужує

Featured Video Play Icon

По завантаженості ковідних ліжок Чернігівська область друга в Україні, а за індикаторними показними останніх 14 днів з розрахунку на 100 тисяч населення регіон – шоста.  Таку аналітику, згідно з отриманою інформацією  з Міністерства охорони здоров`я та РНБО, озвучила заступниця начальника управління охорони здоров`я ЧМР Ольга Малець на оперативній нараді 8 грудня.

  • Індикаторний показник по місту  нижче обласного, але вище середнього по Україні. На ліжках 251 особа, зайнятість 58, 4 %. Середньодобова за останній тиждень 106 випадків за добу. 35 одужало за добу. Тобто кількість захворівших у 2, 5- 3 рази перевищує кількість одужавших, – акцентувала Ольга Малець.

На кисневій підтримці щодня знаходиться до сотні пацієнтів, а на апаратах штучної вентиляції легень –  семеро. На коронавірус у міських лікарнях захворіло 479 медиків, з них 251 одужав. Ситуація наразі контрольована і відносно стабільна.

  • Сьогодні ми говоримо, що ліжкового фонду у нас достатньо. При необхідності  маємо графік розгортання  додаткових ліжок до 575, що буде складати 50% ліжкового фонду. А саме: в ЧМЛ №1 зараз 90 , може бути 160, у ЧМЛ №2 – 160 було і залишається, у ЧМЛ №3 зараз 180 , можливо перевести усю лікарню  і тоді буде 220 , у ЧМЛ №4 – є  можливість відкрити 35 ліжок, – про такі можливості  міських лікарень повідомила Ольга Малець.

Наразі  кількість важких пацієнтів госпіталізованих у трьох міських лікарнях не перевищує 300 осіб. При цьому наявний ліжковий ковідний фонд складає 430 місць. Зняти гостроту проблеми допоможе вакцинація.

– Зволікання з вакцинацією несе колосальну шкоду для здоров’я людей, в першу чергу, а в другу – для економіки. У міста немає звідки компенсувати вимушену зупинку малого та середнього бізнесу, та й великого теж, як робиться у великих європейських країнах, – акцентував Владислав Атрошенко. Міський голова доручив вивчити це питання, аби зорієнтуватися у перспективах вакцинації від COVIDY,  можливостях медичних установ Чернігова щодо зберігання вакцин, які потребують дуже низької температури, а також їх вартості. Аби передбачити певні ресурси у проєктів бюджету наступного року.