Новини

Хто інформуватиме населення про біозагрози: Кабмін затвердив нові правила

МОЗ, Держпродспоживслужба, Центр громадського здоров’я та Центри контролю та профілактики хвороб у регіонах відтепер за допомогою офіційних каналів комунікації здійснюватимуть інформування населення про потенційні біозагрози.

Про це повідомляє МОЗ України.

Читайте також: На Чернігівщині за добу ліквідували 21 пожежу: одна людина загинула, ще одна – травмувалася

Кабінет Міністрів України, затвердивши Порядок інформування населення щодо біобезпеки та біологічного захисту, врегулював інформаційну роботу органів державної й місцевої влади з питань біологічної безпеки, профілактики й контролю інфекційних захворювань.

Лише чотири держструктури матимуть право і повноваження надавати верифіковану інформацію та рекомендації населенню щодо біологічного захисту. Це допоможе знизити ризик виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі впливом збудників інфекційних хвороб, та підвищити обізнаність українців щодо особистої безпеки.

Кожна з цих організацій виконуватиме свою роль.

МОЗ забезпечуватиме міжрегіональну та міжсекторальну взаємодію щодо надзвичайної ситуації або ризиків її виникнення.

Держпродспоживслужба інформуватиме МОЗ про виявлення, наявність, поширення, локалізацію та, у разі потреби, – ліквідацію загроз надзвичайної ситуації.

Центр громадського здоров’я розроблятиме інформаційні матеріали щодо дій у разі загрози надзвичайної ситуації.

Центри контролю та профілактики хвороб, заклади охорони здоров’я спільно з органами місцевого самоврядування працюватимуть з населенням та інформуватимуть його за допомогою офіційних каналів комунікації.

У документі, затвердженому Кабміном, вказуються і канали комунікації, через які поширюватиметься інформація. Передусім, звісно, вона з’являтиметься на офіційних вебсайтах центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. А також:

  • у медіа;
  • у соціальних мережах;
  • у закладах охорони здоров’я.