ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Годуємо разом: у Чернігові готують обіди для понад 1000 малозахищених містян

Featured Video Play Icon

Гарячі обіди для понад тисячі мешканців Чернігова. Щовівторка на вулицю Левка Лук’яненка приїжджає польова кухня. Тут малозахищені верстви населення одержують комплексне харчування в межах спільного проєкту “Годуємо разом” Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 та волонтера Артема Ракітіна. Меню підбирають різноманітне: цього разу відвідувачі куштували рис із курячим м’ясом, фрукти, салати з овочами та запивали домашнім компотом. Кухарі приготували понад сорок кілограмів їжі.

Готуємо ми вчотирьох. Два кухаря і кухонних дві у нас, допомагають нам готувати. Тому що одній людині дуже важко. О 10 годині ми заправляємо котли, вони киплять, і потім м’ясо вариться, бульйони варяться. Витягуємо м’ясо, оббираємо швидко, і закидаємо крупи, зажарки. Дивимося, яка каша. Коли гречка, коли картопля. Це залежить від того, що нам привезуть? – розповіла кухарка Галина.

Виїзди польової кухні фінансують переважно користувачі соціальних мереж своїми донатами. Допомагає із крупами громадська організація «Дитячий фонд Чернігівщини», долучаються і звичайні містяни. Серед яких азербайджанська спільнота Чернігова, сьогодні вони надали свіжі огірки та яблука.

Ця ініціатива з певними перервами, вона діє з першого дня активних бойових дій.І якщо тоді, коли була така необхідність просто критично годувати людей, коли не було світла, води, продуктів харчування. Ми вдень годували до 200 з половиною тисяч мешканців. Це були і тероборона, і цивільне населення. Зараз ми виїздимо один раз на тиждень по вівторках з 12-ї години, – зазначила директорка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 Регіна Гусак.

Це робота, яка нам подобається, яку ми робимо повсякчас, допомагаючи іншим людям і продуктами, і речами, і взуттям. Тобто це наша робота, і ми цю роботу з задоволенням робимо. Не перший раз. Ми даємо свої продукти, які можемо.Це картопля, макарони, помідори.Тобто те, що ми маємо — ділимося, – каже голова громадської організації «Дитячий фонд Чернігівщини» Валентина Хуторненко.

Їжа, яку готують на польовій кухні,  поживна і смачна — кажуть чернігівки, що цього разу прийшли на видачу гарячих страв.

Я чула, що можна прийти з собою взяти безкоштовно поїсти.  Мені їжа сподобалася і цього разу. Приємно, коли попіклувалися люди. , дуже добре, тому що доходи маленькі,і просто іноді, я живу сама, хочеться, щоб хтось піклувався, – говорить чернігівка Світлана.

Я хочу сказати, годують, їжа хороша. Дякую вам, велике дякую, що підтримуєте нас, пенсіонерів. Нам дуже важко на маленьку 3 тисячі пенсію жити, – додала чернігівка Валентина.

Підтримати ініціативу можна на офіційних сторінках благодійників. Також  містяни змогли для себе обрати сезонні речі. Їх Чернігову передала громадська організація Королівства Норвегія “Norse Aid”. Ці ж партнери свого часу подарували нашому місту польову кухню, на якій і готують страви. Вона  тримає тепло до 12 годин, не залежно від погодних умов. Невдовзі її передадуть на один із найгарячіших напрямків фронту. Сюди ж благодійники доставлять іншу.

Для підтримки ініціативи:

https://send.monobank.ua/jar/4vWobpxAF7 5375411217168140send.monobank.ua