ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гаряча вода в оселях чернігівців з’явиться, але не в усіх

Featured Video Play Icon

З наступного тижня в оселях чернігівців, які обслуговує АТ “Облтеплокомуненерго”, має з’явитися гаряча вода. З цієї новини розпочав розширену нараду в муніципалітеті 12 вересня  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако. Він запевнив, що місто і  підприємство роблять все від них залежне аби люди отримали цю послугу якнайшвидше. А от абонентам ТЕЦ доведеться чекати початку опалювального сезону.

– По ТЕЦ коротко, однією фразою: це відсутність договору на гарячу воду, який “ТЕХНОВА” тоді ще не заключила, і ми зараз його фізично не можемо заключити до початку опалювального сезону, а по АТ “ОТКЕ” – там в іншому причина. Це причина рішень центральної влади, які призвели до того, що два тижні вся Україна по суті без гарячої води, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, з 1 вересня споживачам АТ “ОТКЕ” тимчасово припинили подачу гарячої води. Тоді за тиждень до переукладання договору на постачання природного газу було змінено механізм розрахунків. Як пояснив керівник АТ “Облтеплокомуненерго” Олексій Щербина, постанова Кабміну №896, яку прийняли напередодні, зобов’язала тепловиків укласти  з 1 вересня новий договір з постачальником газу. Мова йде про автоматичне списання надходжень за надані споживачам послуги із рахунків підприємства.  

 –  Тобто кожного дня повинні кошти, отримані за теплову енергію, перераховуватися на казначейські рахунки, а там уже з казначейських рахунків  65% буде йти на користь НАК «Нафтогаз» в особі   ТОВ  «ГК  «Нафтогаз Трейдінг», а інша частина буде лишатися в розпорядженні  підприємства.  У зв’язку з цим цей процес затягується самою державою. “Ощадбанк” не розробив у стислі строки той договір, який би забезпечив це перерахування. Таким чином наше підприємство підписало зі свого боку новий договір, направило його до ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”, він там знаходиться на процедурі присвоєння йому номера з боку ТОВ “ГК «Нафтогаз Трейдинг”. Відкрили ми рахунки в казначействі і підписали додаткову угоду з  “Ощадбанком”, але станом на вчора вже змінився механізм роботи з “Ощадбанком”, і буде інша додаткова угода. Це вже “Нафтогаз” урегулює це питання з “Ощадбанком. Але ми сподіваємося, що це питання буде вирішене до кінця тижня і ми з понеділка зможемо відновити постачання гарячої води, – повідомив голова правління АТ “Облтеплокомуненерго” Олексій Щербина.

Наступна проблема, на якій Олексій Щербина акцентував увагу, і яка також впливає на наявність гарячого водопостачання в місті, це великі борги населення перед АТ “Облтеплокомуненерго”.  Споживачі завинили підприємству  130 млн.грн. Тільки за гарячу воду  –  34 млн. грн.

Взагалі, якби не було боргів у нашого підприємства, то ми б не працювали відповідно до цієї вимоги у частині перерахування коштів на казначейські рахунки. На сьогоднішній день споживачі винні підприємству  130 млн. Ця сума вона повністю перекривала різницю між нашою заборгованістю перед ТОВ “ ГК “Нафтогаз Трейдинг”, і різницю в тарифах, яка вже проведена комісія, і відповідно цим боргом, – зауважив Олексій Щербина.

Погашення абонентами боргів перед АТ «ОТКЕ», каже Олексій Щербина, дало б можливість тепловикам  здійснити розрахунки  й у подальшому надавати споживачам якісні послуги. На чергову сесію міської ради також готують питання, пов’язані з підготовкою до опалювального сезону теплогенеруючих підприємств.