НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Французькі партнери профінансують відновлення 10-ти шкіл Чернігова

Featured Video Play Icon

Більше 2 мільйонів євро на освітню галузь Чернігова інвестують французькі партнери. Меморандум про співпрацю між Чернігівською міською радою та Міжнародною неурядовою організацією ACTED в стінах муніципалітету підписали 21 листопада. Угода передбачає реконструкцію, оснащення та ремонт тією чи іншою мірою 10 шкіл міста. Виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако висловив подяку за те, що партнери взяли напрямок саме на підтримку освіти, оскільки окупанти в лютому-березні 22-го пошкодили близько 80 % навчальних закладів, дві школи зруйнували повністю.

Через рішення Верховної Ради по ПДФО, коли, по суті, місто Чернігів залишається без ресурсу через пріоритети по Збройним силам, у нас, на проєкти пов’язані з утепленням навчальних закладів, які досить дороговартісні, кошти будуть не скоро. Тому робота з міжнародними партнерами, підтримка народу Франції урядових і неурядових організацій для нас дуже важлива. Я вам дякую, що ви на прохання управління освіти, Чернігівської міської ради відгукнулися і ми сьогодні підписуємо меморандум на співпрацю, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Зазначимо, уряд Франції ще минулого року взяв зобов’язання підтримувати відновлення Чернігівської області після російської навали. За словами представників організації ACTED, вони попередньо вивчили потреби міста та готові виконати поточні ремонти в школах №№ 2, 20, 34, 14, 28, 6, 33, 27, 15, 29. 

– Те що ми сказали: радіатори опалення, енергоефективні заходи, евакуаційне освітлення в тому числі, можливо ще будемо розглядати безперебійне енергоживлення в рамках нашого проєкту, – зазначив менеджер проєкту по відновленню навчальних закладів міста Чернігів та Чернігівської області Максим Вяхірєв.

Передбачається і капітальний ремонт туалетних кімнат у школах № 2, 6, 15 та 33. Також у фокусі уваги — доступ та зручність для маломобільних людей, а відтак і безбар’єрність освітнього простору, що в реаліях сьогодення неабияк актуально. Ще один суттєвий напрямок проєкту — структурні ремонти.

– Це термомодернізація, тобто це відновлення пошкоджених огороджуючих конструкцій, відновлення покрівель, якщо вони були пошкоджені, заміна вікон, якщо вони пошкоджені, тобто утеплення цих шкіл, ремонт харчоблоків, санітарних кімнат, місць загального користування, коридорів, класів. Попередньо в нас таких шість шкіл, – уточнив Максим Вяхірєв.

Не оминули в пунктах співпраці й безпековий компонент. Французька сторона планує відремонтувати 31 укриття в школах міста та побудувати одне нове. Водночас, менеджер проєкту зазначив, що процедура підготовки необхідних документів для початку робіт — не проста й на це також піде час.

Зараз ми не можемо актуалізувати цю інформацію, тому що в нас іде оцінка потреб. Ми вже 4-й місяць займаємося, тому що динамічна ця ситуація в Чернігові, так само і в області. Багато інших гуманітарних організацій заходять в область. Попередньо, ми визначили, це поки що три школи, 5, 34, 11, яку ми беремо в роботу. Ми вже обстежували й погоджували, скоро будемо готувати документи на підписання, – зауважив Максим Вяхірєв.

Протягом наступних двох тижнів міжнародні партнери визначаться  і з переліком шкіл Чернігова, де встановлять нове обладнання. Починаючи від комп’ютерів, закінчуючи навчальними партами, шафами та кухонним обладнанням. Усі вищезгадані роботи планують завершити протягом 2024 року.