ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Фортифікації навколо міста: Ломако звернувся до Ради оборони області

Featured Video Play Icon

Розглянути стан лінії оборонних споруд довкола міста. Виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако із цього питання звертається до ради оборони області. Про це він заявив під час загальноміської наради 24-го вересня.

Розглянути треба не тільки стан споруд на цій Раді оборони області, а й відповідність займаній посаді начальника військової адміністрації міста Чернігів. Вдосконалення якого привели до того, що ми побачили. Я думаю, що вивчивши це питання, його треба відсторонити від посади Ради оборони області, дослідити правоохоронцям, чи це недбалість, чи, може, це свідома шкода місту, бо це вже не перший випадок, і з позором по статті звільнити з посади. Це ж не вперше ми бачимо ставлення військової адміністрації за півтора роки, уже більше, до займаної посади, до питання безпеки чернігівців, до питання обороноздатності нашого міста, – зазначив Олександр Ломако, в. о. Чернігівського міського голови.

Оборонні споруди довкола міста почали будувати у 2022-му за ініціативи міського голови Владислава Атрошенка. Роботи виконувалися управлінням житлово-комунального господарства й після завершення були високо оцінені військовими, та прийняті ними ж для експлуатації. Після введення в Чернігові міської військової адміністрації на лінію пролягання цих споруд, у травні 2023-го, для інспектування виїздить начальник МВА Дмитро Брижинський. Після чого публічно відзначає їхню якість і що далі цей напрям вдосконалюватимуть військові:«Виконаний великий обсяг робіт. Якщо б ми мали так укріплений рубіж на початку вторгнення російської армії в нашу область, певен, що оборона Чернігова була б ще успішнішою з меншою кількістю жертв. Командуванню військових підрозділів висловив зауваження щодо виправлення недоліків та ще більшого удосконалення лінії оборони».

Полковник ЗСУ Олексій Висоцький та колишній командир 119-ї бригади ТРО розповідає, що у 2023-му він особисто супроводжував Брижинського під час огляду побудованих споруд. Тоді начальник МВА дійсно говорив про їхню високу якість.

У 2023-му році, коли був призначений Дмитро Володимирович Брижинський головою міської військової адміністрації, ми з ним особисто і з моїми офіцерами в складі комісії об’їхали всі позиції. Він, як людина військова, дав дуже високу оцінку обладнанню всіх позицій. Це були окопи, бліндажі, перекриті щілини. Бліндажі залиті бетоном, з арматурою, перекриті щілини для особового складу, – зауважив полковник ЗСУ Олексій Висоцький.

Відтоді минув більше ніж рік. До питання оборонних споруд Брижинський повернувся у вересні 2024-го. Він опублікував у своїх соцмережах допис із фотографіями цих же споруд, висловивши однак незадоволення їхнім станом.

– Мене як в. о. міського голови теж тривожить ця інформація, бо це важливий напрям, це оборона нашого міста. А за оборону міста із 7-го лютого 2023-го року хто в нас відповідає? Військова адміністрація. Її створили і вона хоч за щось має відповідати, – сказав Олександр Ломако.

Враховуючи, що начальник МВА, обов’язками якого є безпека й оборона Чернігова, опікувався питаннями захисних споруд та давав відповідні вказівки з їхнього вдосконалення військовим понад рік тому, а зараз заявляє, що його не задовольняє стан фортифікацій, Олександр Ломако і звертається до Ради оборони області.

Логічно, після тих публікацій і фотографій, які були на минулому тижні, що тепер Рада оборони області має вивчити це питання, розглянути стан споруд і як же ці вдосконалення «навдосконалювалися», призвели до того, що споруди, які були високо оцінені військовими, різними, тепер у стані, який викликає певну тривогу. І розглянути треба не тільки стан споруд на цій Раді оборони області, а й відповідність займаній посаді начальника військової адміністрації міста Чернігів, вдосконалення якого привели до того, що ми побачили. Якщо це не диверсія чи державна зрада, хай трактують, що тоді диверсія. Були споруди, якісні, усі їх оцінили, почав вдосконалювати. Сам пише, що вони в жахливому стані. Навдосконалювався, – підкреслив Олександр Ломако.

Перерахував під час наради Ломако й питання, якими насправді за півтора роки на посаді опікувався начальник МВА.

Ми розуміємо, усі бачать це, присутні, чернігівці, що за ці півтора роки МВА на чолі з Брижинським займалися вдосконаленням власного добробуту. Земля їх цікавила дуже сильно, бюджет міста, премії своїм співробітникам, штатний розпис, робота громадського транспорту, перелік не повний. Удосконаленням цих питань, які пов’язані з особистим добробутом, вони займалися дуже активною. А от удосконаленням споруд оборонних, коли вони почали займатися, до чого це призвело, ми побачили. Я думаю, що вивчивши це питання, його треба відсторонити від посади в Раді оборони області, дослідити правоохоронцям, чи це недбалість, чи, може, це свідома шкода місту, бо це вже не перший випадок, і з ганьбою по статті звільнити з посади, – констатував Олександр Ломако.