ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Фізкультура по-новому: чернігівським вчителям презентували нові види спорту

Featured Video Play Icon

Фізична культура майбутнього. З презентацією нових видів спорту до Чернігова завітали представники громадської організації ДжуніорС на чолі з її керівником – відомим телеведучим Олександром Педаном. Учасниками заходу стали понад 80 учителів фізкультури, а також учні та учениці з Чернігова та Києва.

Чернівцям багато не треба розказувати, наскільки кожна галузь міста постраждала внаслідок бойових дій.  Для освітян, крім відновлення будівель самих закладів освіти, є дуже важливим робота з дітьми, є дуже важливим їхня психологічна підтримка. Сьогоднішній захід покликаний на те, щоби в рамках нових підходів викладання фізичної культури в класах нової української школи розказати як правильно викладати певні види спорту ігрові, які мають бути нові, які раніше в школах не викладалися, зацікавленість дітей, роботи з дітьми, а значить додатково їх відволікти від можливих негативних думок, підтримка психологічна, запобігання депресії і цікава нова робота з дітьми, – розповів начальник Управління освіти ЧМР Василь Білогура.

На початку заходу Олександр Педан та начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура підписали меморандум про співпрацю. Далі на учасників чекав семінар-нарада, на якому представники організації ДжуніорС розповіли про досвід своєї п’ятирічної роботи в різних містах України та оновлену програму з фізичної культури. Вчителям фізкультури також показали розминку, з якої можна починати урок.

Нова українська школа передбачає те, що за цієї програми, яку ми розробляли спільно з Міністерством освіти і науки України, що діти на початку чверті вибирають чотири види спорту на чверть, і потім протягом цієї чверті вони пробують один, другий, третій, четвертий. Далі на наступному обирають нові види спорту, або якщо ті дуже сподобалась можна їх продовжувати, але вони кожного разу, кожного уроку можуть обрати щось, і це дуже круто, тому що це мотивує дітей ходити на фізкультуру, – зазначив , шоумен, громадський діяч Олександр Педан.

Після семінару на вчителів чекали практичні майстер-класи з флорболу, фризбі, чирлідингу та регбі-5. За словами Олександра Педана, це лише чотири з шістдесяти затверджених Міністерством освіти та науки України сучасних видів спорту, проте вони дуже популярні у світі і, що найважливіше, гендерно рівні, тобто хлопчики і дівчатка можуть грати разом. Учителі фізкультури не лише отримали теоретичні знання, а й попрактикувалися у нових видах спорту.

Ми пропонуємо не спортивні там змагання, або тренування. Ми пропонуємо форму гри. Діти мають під час уроку фізичної активності, фізкультури, займатися фізичною активністю, а не спортом, не складати нормативи – те, чого вони бояться і не люблять: робити розминку, бігати крос і так далі. Не всі можуть, на жаль, пробігти крос 5 кілометрів, але не всім це і треба тому в дітей має бути право вибору, вони мають хотіти йти на фізру, бігати там, гратися, десь потім вигравати. І коли вони полюблять займатися фізичною активністю, потім вони знайдуть спорт для себе, 100% . Зараз, просто під час війни, дітям це вкрай необхідно, щоб вони займалися фізичною активністю, тим самим відволікалися, знімали навантаження, стрес, – наголосив Олександр Педан.

Після тренування на учасників чекала рефлексія, де вони обмінялися враженнями та розповіли, які з побачених видів спорту впровадили б на своїх уроках. Наприкінці заходу вчителі фізкультури отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.