ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Фінансову винагороду за відновлення міста отримають перші 154 чернігівця

Featured Video Play Icon

У Чернігові почали виплачувати по 3000 гривень працівникам комунальних підприємств на знак подяки за відновлення міста після російської навали. Цю програму міська рада затвердила 30-го березня, а 4 квітня виконавчий комітет погодив перший список осіб, яким нададуть одноразову виплату. Загалом у Чернігові близько 16000 комунальників мають на неї право.

-У п’ятницю і вчора вже почали надходити документи від наших підприємств для отримання одноразової матеріальної допомоги. На засіданні комісії вчора розглянуті документи, і за пропозицією комісії пропонується надати одноразову матеріальну допомогу-винагороду 154 мешканцям Чернігова на загальну суму 462 тисячі гривень, – повідомила директорка департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

Водночас у муніципалітеті знайшли рішення проблеми, коли згідно законодавства з міського бюджету допомогу можна виплачувати тільки жителям міста. Сотні чернігівських комунальників зареєстровані в інших населених пунктах, але без фінансової підтримки вони не залишаться.

-Ми з керівниками в більшості випадків, я думаю навіть у 100% випадків, знайдемо можливість внутрішні резерви знайти підприємств і закладів і виплатити цю суму, 3000 гривень, зі своїх резервів, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Триває також реалізація решти міських соціальних програм. Ще 5 громадян отримають часткову компенсацію вартості відновлення вікон, пошкоджених внаслідок бойових дій. Їм виплатять загалом 47 тисяч 344 гривні з розрахунку у 3000 гривень за квадратний метр вікна.

-Взагалі скористались цією програмою 696 осіб і загальна сума коштів – 8 мільйонів 700 тисяч, – поінформувала Ірина Марчук.

Ще 29 власників приватних житлових будинків, чиї оселі були пошкоджені або зруйновані обстрілами, отримають фінансову допомогу від міста. Загалом це380 тисяч 500 гривень. Кожен з власників отримає від 10 до 40 тисяч, залежно від масштабів руйнувань їхнього житла.

-Загальна сума використаних коштів за цією програмою 28,4 мільйони гривень, скористались цією програмою 1750 мешканців міста, – зазначила директорка департаменту соціальної політики ЧМР.

Не залишаться без підтримки і мешканці чернігівських багатоповерхівок, які  постраждали від обстрілів рашистів. За програмою, прийнятою міською радою цього року,  одноразові виплати вже отримали 157 жителів Чернігова на загальну суму 3 мільйони 140 тисяч гривень.

-Пропонується надати одноразову матеріальну допомогу 52-м мешканцям на загальну суму 1 мільйон 40 тисяч гривень, – зауважила Ірина Марчук.

Окрім цього, місто підтримує родини  загиблих та померлих Захисників та Захисниць України. Їм одноразово виплачують по 67 тисяч гривень, а також компенсують виготовлення та встановлення надмогильних пам’ятників для полеглих воїнів.

-Пропонується надати матеріальну допомогу 214 особам на загальну суму 1 мільйон 429 тисяч 333 гривні, і в поточному році вже отримали 90 осіб на загальну суму 5 588 917 гривень, – зазначила директорка департаменту соціальної політики ЧМР.

Традиційно, Чернігів фінансово допомагає і молодим мамам. 83 чернігівок отримають 765 тисяч гривень за міською програмою підтримки народжуваності.

-У нас в 21-му році у місті було 2592 пологи, в 22-му, на жаль, через війну і багато людей виїхало, на тисячу менше. Значно зменшилися показники. До повномасштабного вторгнення було під 200 пологів на місяць, в січні було 120, в лютому теж було 120, а в березні вже 150, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

На думку Олександра Ломако, Чернігову потрібно хоча б три роки мати 250 пологів на місяць, щоб компенсувати втрати населення, завдані російським вторгненням.