Факт-новини: оперативні сюжети

Ефект шумових смуг: чи витримають дороги Чернігова до наступної весни?

Featured Video Play Icon

Так нині, так би мовити, «звучить» проспект Миру від Градецького до Козацької, яким Роман щодня їздить на роботу та з роботи. Каже, специфічний слуховий ефект виникає, коли автівка наїжджає на сліди від гусеничної техніки, що переміщувалася містом під час бойових дій, і лишила на асфальті дрібні, але численні та рівномірні пошкодження.

Втім, гул за словами чоловіка – поки єдиний помітний наслідок, і до того ж, не на всьому транспорті. Чи відобразиться побите металевими траками покриття на тих же шинах, буде відомо наприкінці сезону, коли люди поїдуть «перевзуватися». Руху ж воно майже не заважає, лише привертає увагу водіїв.

Різного роду пошкодження від проходження важкої військової техніки, а також безпосередньо від влучань ворожих снарядів, бомб, чи детонування мін, цьогоріч характерні для багатьох територій, де проходила лінія фронту, або які були під окупацією. Зокрема, шляхів Чернігівщини, Харківської, Сумської та частково Київської областей. Як пояснили нам у головній науково-дослідній установі України з питань будівництва, ремонту та утримання автодоріг, якщо говорити про техніку на пневмоколісному ходу, то вплив її залежить від загальної маси і десь прирівнюється до вантажівок. Суттєвіше руйнуються верхні шари покриття саме гусеницями, особливо при багаторазових проїздах.

Якщо за рік-два до цього виконувалися ремонти і дорога була у нормальному, нормативному стані, то крім неприємних слухо-вібраційних ефектів серйозних пошкоджень бути не повинно. Але і вони порушують одну з основних вимог до автошляхів – комфортність руху, поряд із якою стоїть безперервність і безпечність, каже фахівець.

У цілому, такі дефекти ліквідуються в межах поточного ремонту і заміни одного або кількох шарів асфальтобетону. Однак на це потрібні колосальні в умовах війни кошти. За словами Анатолія Цинки, якщо сьогодні дорога забезпечує головне – проїзд, то може експлуатуватися допоки з‘явиться необхідне фінансування. Нагадаємо, раніше очільник профільного міського управління коментував, що зрозуміти, що відбувається з дорогами можна на прикладі Красної площі, де чітко видно результати курсування клінкером техніки. Оцінити ж реальні масштаби пошкоджень можна буде після випробування покриття опадами і мінусовими температурами.

У 2022-му, що стосується дорожнього господарства, то місто лише закривало місця від «приходів» та виконує інші аварійні та ямкові ремонти. Кошти ж бюджету Чернігова йдуть на більш нагальні потреби, як от відновлення понівечених рашистами будинків, допомогу найменш захищеним містянам, облаштування укриттів та оборону.