Факт-новини: оперативні сюжети

Джазові мелодії незламного Чернігова: музиканти презентували міні-альбом «Музика в облозі»

Featured Video Play Icon

У мене така асоціація, що коли летять ракети, це, напевно, все, кінець світу, умовно, – каже  трубач, композитор Володимир Балаба.

Чернігівський джазовий музикант Володимир Балаба під час облоги залишався в місті і вів незвичайний щоденник. Свої емоції, відчуття від пережитого він виплескував у музиці.

Коли облога, коли ти сидиш, наприклад, без електрики місяць. Звісно,є труба. Можна займатись. У мене не електричний інструмент. Просто сидів займався, награвав якісь мелодії, якісь, умовно, ескізи, іноді мотиви. Вони з’являлись тоді, – розповідає Володимир Балаба.

Створені композиції потім увійшли до міні-альбому «Музика в облозі», який присвячений рідному місту-герою, його мешканцям та захисникам і захисницям. Авторкою ідеї є продюсерка Галина Дуб. Творчий проєкт було реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Ми це потрохи обговорювали і виводили в наш умовний план. Потім ми подались на стипендію УКФ. Тоді все закрутилось і ми зрозуміли, що будемо це робити, – зазначив Володимир Балаба.

У річницю початку повномасштабної війни цифровий реліз «Музика в облозі» з’явився на всіх стримінгових платформах.

Коли саме слухаю, то в мене більше аналітичний після пройденого того часу. Коли треба було все це звести, треба було кожний момент, кожну нотку розставити на своє місце. Причому в усіх партіях записаних і т.д. Після цього при прослуховуванні у мене немає таких сильних емоцій, які з’являються коли я це граю. А коли я це граю, розумію, що в даний момент я висловлююсь, певним чином, так сказати, енергію передаю. У деяких піснях я дійсно це відчуваю глибоко. І мене це просто повертає до певних переживань, – підкреслює композитор.

Минулої суботи Володимир Балаба разом зі своїми колегами по джаз-бенду «BissQuit», з якими працював над релізом, влаштували у залі філармонійного центру концерт-презентацію. Приїздив до Чернігова відомий в джазових колах України сесійний контрабасист Костянтин Іоненко, який також зіграв у цьому альбомі.

Мої друзі мають нові твори, котрі поєднані з цими почуттями, з війною. Так музика з’являється, але безпосередньо такий проєкт, зараз, я думаю єдиний або перший. Враження тільки позитивні. Дуже класний проєкт, – додає контрабасист, композитор Костянтин Іоненко.

5 треків «Музики в облозі» – це п’ять днів, які автор пережив разом з колегами по сцені. Це спогад про мирний вечір напередодні вторгнення російських окупантів, відчуття тривоги у перші години 24-го лютого, переживання під час березневих бомбардувань міста, перший весняний дощ, як знак оновлення і врешті – надія на нашу перемогу після звільнення Чернігівщини від ворога 4 квітня. Під час презентації також прозвучали твори Володимира Балаби, які бенд «BissQuit» виконував на своїх концертах до широкої війни.