ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога ЗСУ: чернігівські волонтери провели благодійний ярмарок

Featured Video Play Icon

Від розписаних гільз, символічних підвісок і браслетів – до картин, авторських сумок, одягу та посуду. Все це, зроблене майстрами і майстринями з різних куточків країни та виставлене на благодійному ярмарку, конвертується у нічний дрон та десятки кровоспинних турнікетів. Так чернігівські волонтери, які від перших днів повномасштабного російського вторгнення 24 на 7 у допомозі військовим, привертають увагу до зборів і закривають черговий – підрозділам на гарячі напрямки.

Такі ярмарки – це не тільки про єдність, не тільки про допомогу армії. Це про те, що ми живі, і ми тут і зараз знаходимося в реальному моменті, і вони допомагають триматись на плаву, тримати свою кукуху, – розповіла волонтерка Наталія Орлова.

А також приносять реальні результати. За словами пані Наталії, минулого разу за п’ять годин роботи такого ярмарку вдалося зібрати 50 тисяч гривень і ще 30 тисяч із продажів в соціальних мережах впродовж тижня, а відтак купити одразу безпілотник, генератор та РЕБ. Цього разу ціль 80+ тисяч, хоча сам лише запит на 200 турнікетів – це 118 тисяч гривень. 

Усі лоти надаються майстрами безкоштовно, і виручені за них кошти у 100%-му обсязі йдуть на закриття першочергових потреб Збройних сил України.

Не всі можуть зробити донат. Хтось доєднується своїми виробами. Наприклад, у нас тут вироби є, навіть, з Харківської області – волонтери, які не можуть організувати виставку, вони нам присилають. Дітки хочуть долучитись, допомогти військовим, вони приходять, купують якусь дрібничку, навіть, за 50 гривень, але це величезна допомога для наших захисників. У нас вироби є і від діток, навіть, – зазначила волонтерка Анна Мироненко.

Волонтерки кажуть, попри те, що у людей є фінансове і емоційне виснаження, зборів не меншає, змінюються лише номенклатури та суми, і щодня є те, що треба буквально “на зараз”. Тому, кожен донат, навіть невеликий – важливий.

Якщо в перші дні війни повномасштабної і оцей перший рік ми скуповували тепловізори, то зараз це дрони. Це дрони, дрони, дрони, і тактична медицина, тому що дрони дозволяють вберегти живу силу, а тактична медицина дозволяє її врятувати. Тому у нас медеваки і бойові медики це наша першочергова ланка. Якщо вони звертаються, то у нас всі інші збори трішечки посуваються, а їм йде допомога в першу чергу. Я б краще сказала, ви не можете зараз донатити – відпочиньте, морально відпочиньте, не дивіться фейсбук, просто відпочиньте на трішечки, але повертайтесь. Повертайтесь і допомагайте робити те, що можете , – підкреслила волонтерка Наталія Орлова.

За два дні цього благодійного ярмарку готівкою і переказами вдалося зібрати загалом трохи більше 72,5 тисяч гривень, що вже зможуть покрити частину запиту. Усі лоти, які не були реалізовані, можна буде купити онлайн, або ж завжди – підтримати збори коштами, перерахувавши їх на офіційні волонтерські рахунки та банки.