Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога захисникам: у Чернігові організували зустріч для волонтерів

Featured Video Play Icon

Вони щоденно наближають перемогу. Волонтери всіляко підтримують наших захисників на фронті, збирають кошти на автівки та байрактари, а також не забувають про цивільних, які постраждали внаслідок російської агресії. Особливої ролі волонтерський рух в Україні набув у 2014 році, а з початком повномасштабної війни українці продемонстрували всьому світові потужну силу допомоги та взаємопідтримки.

– Я хочу передати своїм дітям українську Україну, тобто великою мірою це допомога в захисті нашої Батьківщини. Люди, які допомагають волонтерам, у першу чергу, убезпечують себе від повторення тих жахів. Тобто для того, щоби російський солдат не з’явився на їхньому порозі, – зазначив волонтер БФ «Захистимо Україну» Олександр Ясенчук.

З нагоди Дня вдячності волонтерам у Чернігові в освітньому просторі «Гончаренко центр» провели неформальний захід. За кавою і чаєм спілкувалися та ділилися досвідом. На свято завітали й солісти Любецького будинку культури, які також є активними учасниками волонтерського руху.

– Ми зустрілися, неформально об’єдналися і домовилися зустрічатися щоби передавати одне одному інформацію що, де, який фонд відкриває які можливості для якого благодійного фонду або громадської спільноти й чим ми можемо одне одному допомагати, щоби покращити виконання тих запитів, як від жителів Чернігова, чернігівської області, бо тут присутні волонтери вже з різних громад і запити звичайно ЗСУ, які є основа основ нашої роботи, – підкреслила волонтерка БФ «Захистимо Україну» Ірина Соломаха.

Серед постійних потреб бійців – тепловізори та коптери. Волонтери фонду «Захистимо Україну» допомагають нашим воїнам у гарячих точках та прикордонні. Ще один напрям діяльності – просвітництво.

-Крім того, що є матеріальні речі, є ліки, є різні медичні ходунці, інвалідні коляски, ліжка для лікарень і ще багато чого. Ми сьогодні допомагаємо отримати базові знання з англійської мови безкоштовно діткам, дорослим, української мови діткам і дорослим, медіаграмотність, спів, малювання, пластуни в нас займаються, у нас молоді театрали займаються, вчаться, – додала Ірина Соломаха.

Настоятель Катерининської церкви Роман Кіник волонтерить з 2014 року, надає допомогу як матеріально, так і духовно. Попри обстріли та бомбардування міста в березні-квітні минулого року церква ні на день не зачиняла свої двері. Щоденно там здійснювалися богослужіння. Нині священник продовжує підтримувати цивільних та військовослужбовців.

– Добре, коли є чим ділитися і коли є чим ми намагаємося цим усім ділитися. Це й медикаменти, це ось зараз на телефоні прийшла смс-ка від хлопців зі Сходу, які мають потребу, їм підірвали машину й залишилися без нічого. І таких багато різних запросів на які потрібно реагувати, – підкреслив волонтер, настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Такі заходи потрібні і важливі, наголошує отець Роман. Адже це можливість переключитися, обмінятися енергією, аби мати сили працювати далі.

– Треба також розуміти, що виснажуються всі й переважно волонтери, це ці люди, які переживають. Це люди які практично з 14 року стали до цієї праці, узяли на себе такий хрест, таку ношу і звичайно що всі виснажуються, саме такі зустрічі є надзвичайно важливими, тому що це ті моменти, які всім нам дають можливість жити і працювати, – наголосив Роман Кіник.

Організатори заходу вже планують наступні зустрічі, вони відбуватимуться кожні два місяці. Кажуть, мета – об’єднати волонтерів із різноманітних сфер діяльності аби спільно розв’язувати наявні проблеми.