ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога у відбудові: іноземні благодійники проінспектували відновлення житла на Бобровиці

Featured Video Play Icon

Дуже-дуже важко морально, коли ми прожили все своє свідоме життя в цьому будиночку й дивитися на ці руїни.

Олександр Іванович — житель мікрорайону Бобровиця. Чоловік із теплом згадує рідний дім, де мешкав разом із дружиною. У ньому він беріг світлі спогади та проживав купу щасливих моментів. 16 березня 2022 року російські загарбники поцілили в оселю. Вона перетворився в руїни.

– Влучила очевидно міна. Будинок дерев’яний, загорівся, тоді йшли дуже інтенсивні обстріли, тушити його нічим було й не було можливості. Буквально за пару годин наш будинок згорів, – розповів житель мікрорайону Бобровиця Олександр Циганок.

Втратив можливість жити в рідних стінах, чоловік із сім’єю був змушений винаймати квартиру. Проте думками завжди прагнув повернутися додому. Два місяці тому на допомогу прийшли іноземні благодійники. Вони надали родині модульний будинок.

Перший пілот — це 100 таких будиночків, які ми встановили в Київській області і 15 у Чернігівській. Зараз ми плануємо цю програму збільшити й розширити. Щоб люди, чиї будинки були повністю зруйновані, могли залишатися на своїй землі, поки вони працюють над відновленням свого житла. Або розширювати цей будиночок, щоб таким чином збудувати нове житло, – зазначила представниця Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Допомагають у встановленні будиночків і австрійські партнери. Аби на власні очі побачити результати роботи 5 жовтня до Чернігова завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні.

Наша співпраця з УВКБ ООН уже дуже довга. Кілька тижнів тому австрійський уряд виділив ще 6 млн євро для цієї організації. І я дуже радий сьогодні побачити роботу Агентства в справах біженців ООН. Вони допомагають людям, житло яких зруйноване чи пошкоджене. Будь то, як тут, — надання модульних будинків, чи простіші речі, як ремонт дахів, встановлення систем опалення чи вікон, – підкреслила Надзвичайний і Повноважний посол Австрії в Україні Арад Бенкьо.

Принагідно, під час зустрічі виконуючий обов’язки мера Олександр Ломако від імені міста подякував благодійникам за підтримку. Адже в умовах, коли кількість руйнувань перевищує можливості відновлення у десятки разів – вирішити всі питання лише коштом міста – неможливо.

Від імені містян і себе особисто я хотів би подякувати вам за підтримку наших людей. Тому що місцеве самоврядування не може вирішити всі ці проблеми самотужки. Ми концентрували наші зусилля, щоб відновити заклади освіти й медицини, критичну інфраструктуру й багатоквартирні будинки. І більшість ресурсу пішло саме туди. На жаль, щоб відновити приватні будинки не вистачає бюджетних коштів, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Як розповіли представники Агентства у справах біженців ООН, наразі тривають ремонти пошкоджених внаслідок обстрілів будинків. У Чернігівській області це близько двох тисяч осель. Роботи проводять щоденно, аби з настанням холодів люди могли залишатися у своїх рідних стінах.