ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога немовлятам: чернігівський пологовий будинок одержав сучасне обладнання

Featured Video Play Icon

– Я з міста Ніжина. Так вийшло, що дитина народилася передчасно, і з Ніжина направили на Чернігів.

Свою четверту дитину Аліна народила на восьмому місяці вагітності. Зараз малюк перебуває у відділенні інтенсивної терапії чернігівського пологового будинку. Життєдіяльність немовляти підтримує надсучасне японське та американське обладнання, де зберігається висока герметичність, регулюється температура повітря та, за допомогою спеціальних датчиків, вимірюється пульс.

– Я дуже вдячна колективу чернігівського пологового будинку за те, що відношення дуже людське, вдячна реанімації, що дитину там доглядають, – каже мати новонародженого Аліна.

Уже понад два тижні в медичному закладі функціонують два нові реанімаційні столи, обладнані інкубаторами закритого та відкритого типів, а також необхідними апаратами для штучної вентиляції легень і підтримки самостійного дихання в малюків. Як зазначають у пологовому будинку, у лікарів уже був досвід роботи з подібним обладнанням, але новітнє — значно комфортніше у використанні та має кращі характеристики.

– Таким обладнанням зараз користуються в Америці, точно так і в Японії, тобто таким самим. Ми на тому рівні, що й вони по наданню допомоги нашим діткам. Надав нам це обладнання благодійний фонд «280 днів» за сприяння президента асоціацій неонатологів України, – розповів генеральний директор КНП “Пологовий будинок” ЧМР Василь Гусак.

– Цей апарат унікальний тим, що він має вбудовану турбіну власну й акумулятор. Він може працювати без додаткової подачі повітря ззовні. Акумулятор дозволяє до чотирьох годин, якщо немає електрики, працювати в автономному режимі. Унікальність цього апарату полягає ще в тому, що на ньому можна проводити вентиляцію легень новонародженим, навіть якщо б дитина важила 100 грамів усього, – зазначив завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Олександр Гошко.

Медсестри всіляко допомагають матусям під час догляду за передчасно народженими малятами: перевіряють справність апаратури, розраховують усі показники, зокрема й частоту дихання, користуючись спеціальною шкалою на сучасних екранах.

– Моя робота включає в себе виконання лікарських призначень, а також я допомагаю дівчатам погодувати дітей, переодягнути памперс, виміряти тиск. Ми фіксуємо все в листах призначення: температуру, тиск дитині, кожні 3 години, – підкреслила медична сестра пологового будинку відділення інтенсивної терапії новонароджених Тетяна.

Наразі у відділенні інтенсивної терапії перебуває шестеро недоношених діток. Проте, лікарі сподіваються на їхнє якнайшвидше одужання.