НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Дерев’яне мереживо Чернігова: волонтери реставрують будинок з понад 170-річною історією

Featured Video Play Icon

Відновлення історичної спадщини міста триває. Волонтери ініціативи «Дерев’яне мереживо Чернігова» розпочали реставрацію будинку з понад 170-річною історією, що на вулиці Варзара, 12. За словами керівника проєкту Станіслава Іващенка, над таким старовинним об’єктом вони працюють уперше.

Позаду дві толоки. На першій ми демонтували досить велику частину поламаного карнизу, усі сережечки, які зараз фарбуються, вони багато де були поламані, багато де відсутні взагалі. Коробка була складена з якихось незрозумілих дошок, набитих уже пізніше. Ми це все демонтували, закріпили, вирізали з допомогою «Чернігівської політехніки» нові елементи різьблення, і буквально кілька днів тому почепили на карниз. Сьогодні почепимо продовження. Синього, умовно синього кольору мереживо, – розповів автор і керівник проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Станіслав Іващенко.

Паралельно фарбується сам будинок та ведуться роботи з відновлення віконниць.

Усі віконниці на цьому будинку прийшли в максимально жалюгідний стан, і їх треба міняти. Тобто реставрації, як такій, вони не підлягають, у цьому насправді немає сенсу простіше зняти зразок, що ми, власне, щойно і зробили, і створити за цим зразком нові, – зазначив Станіслав Іващенко.

Допомагає команді проєкту власник — чернігівський мандрівник і письменник Олександр Волощук, який придбав частину будинку на Варзара, 12 в серпні 2023-го. На початку повномасштабної війни чоловік вступив до лав ТРО та обороняв рідне місто, далі воював на Донбасі в складі ЗСУ. Повернувшись додому, вирішив врешті-решт реалізувати давню мрію — жити у власному дерев’яному будинку. Із часом Олександр перетворив історичну будівлю на приватний музей, куди запрошує відвідувачів.

Кожного тижня в мене є гості. Нещодавно в мене була відома чернігівська поетеса — пані Надія Галковська — з донькою. Приїжджають люди, нещодавно були гості з Луцька. Із Чернігова, з області багато. Тобто люди йдуть, їм цікаво, і мені теж приємно, – зауважив письменник, мандрівник Олександр Волощук.

Екскурсію Олександр провів і для нашої знімальної групи. Загалом, у будинку зберігаються експонати з понад 60 країн. Тут можна побачити майже 3000 значків-гербів, старовинні меблі та посуд, вишиті рушники, українську піч, археологічні знахідки часів Чернігівського князівства та унікальні зразки холодної зброї. Вивчив Олександр Волощук і минуле власного будинку. Розповідає: у 1943–1954-му роках тут проживав видатний мовознавець, перший директор Чернігівського учительського інституту Олексій Фльоров.

Він мешкав зі сім’єю саме в цих кімнатах, де зараз я живу. Це підтвердила його невістка — Віра Аркадіївна Фльорова, – уточнив Олександр Волощук, письменник, мандрівник.

Та наповнена історією не лише будівля. Олександр провів нас до старовинного підвалу, який зберігся до наших днів. Льох чоловік використовує за призначенням — зберігає продукти. Показав власник і колодязь XIX століття, який усе ще функціонує, а також старовинні цегли із зображенням герба Чернігова. Олександр Волощук переконаний: зберігати неповторний колорит давнього Чернігова важливо насамперед для нащадків.

-Архітектура — це не просто застигла музика. Це історія міста, до того це такий район — Лісковиця. Зберегти дерев’яну архітектуру нашого міста, я вважаю, дуже важливо, щоб і наступні покоління могли милуватися тим, що будували у XIX столітті, у першій половині XX століття, дізнатися, як будували, у яких будинках жили. Це наша історія, і без цього, я вважаю, не можна обійтися, – підкреслив Олександр Волощук, письменник, мандрівник.

Завершити роботи з відновлення мережива на обох фасадах волонтери «Дерев’яного мережива Чернігова» планують уже цього року, а реставрацію дерев’яної обшивки виконати наступного. Паралельно тривають толоки й на іншому об’єкті — будинку на Гончій, 92.