Факт-новини: оперативні сюжети

День сім’ї: чернігівські родини поділилися секретами успіху

Featured Video Play Icon

Анастасія Велігоша змалечку вишиває рушники і плекає національні традиції. Рукоділлю юну чернігівку навчила бабуся. Звичай у їхній сім’ї передається з покоління в покоління. Свої вироби дівчина презентує на шкільних виставках. Життя учениці пронизане творчістю, вона пише вірші й посідає призові місця на всеукраїнських конкурсах. У цьому Анастасію всіляко підтримують найближчі — мама й тато.

-Взагалі, вишивання — це є український дух, це в нашому роді українському, це наш атрибут. У кожному символі воля, дух, віра в перемогу. Якщо рахувати рушники, то взагалі я вишила три рушники, але в різних техніках. Якщо брати картини, такі більш масштабні вийшло, може, шість, маленьких, може, десь п’ять, – розповіла школярка Анастасія Велігоша.

Своїми талантами дівчинка разом із батьками поділилася з іншими в межах заходу «Щаслива родина — міцна Україна!». Його вже традиційно проводить управління в справах сім’ї, молоді та спорту разом зі «Спілкою жінок Чернігова». Цього року зібралися 4 родини — хтось займається спортом чи танцює, а хтось і волонтерить та підтримує екологічні ініціативи. Загалом, кожна — приклад успішної та міцної сім’ї.

Я вважаю, що саме родина, справжня родина і творить світ, і рухає світ уперед. Тому що це є найпершим, найголовнішим якорем у житті, який тримає, який підтримує, який дозволяє триматися, який підштовхує інколи, стимулює, дає сил, дає наснаги, – зазначив заступник начальника управління в справах сім’ї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

-Ми сьогодні провели цей захід і проводимо ми вже дуже-дуже багато років, щоби показати, що сім’я — це дійсно ця основа життя в країні, що все починається із сім’ї. Як відносяться в сім’ї тато, мама до дітей, як тато до мами, як мама до тата, як діти спілкуються, як намагаються розвивати їхні творчі різні нахили до життя, до людей, до стосунків, – зауважила почесна голова «Спілки жінок Чернігова» Людмила Канюка.

Серед присутніх і багатодітна родина Федченків-Полегеньків. Мама з татом — підприємці. А ось їхні донечки — майбутні олімпійські чемпіонки з художньої гімнастики. Вони завоювали чимало перших місць на змаганнях. Будують спортивну кар’єру, але не забувають і про волонтерство. Після відступу окупантів із Чернігова дівчата продавали свої іграшки, аби зібрати кошти для ЗСУ.

Ми збирали багато чого для хлопців. Ми їм збирали на бронежилети, збирали на автівку, причіп, на зимову форму, і багато іншого. Тоді я навчалася дистанційно, і коли в мене не було зумів, я виходила продавала іграшки, а потім йшла на тренування, – каже спортсменка та волонтерка Марія Полегенько.

У мене діти дуже енергійні. Я навіть не настільки енергійна людина, що не встигаю за ними все вгледіти і стежити, але ми з дружиною намагаємося віддати дітям максимум, щоб вони з малого віку отримали максимум, – зазначає тато Сергій Федченко.

Наприкінці заходу на учасників чекали солодкі подарунки та відзнаки. Приурочили ж його до Міжнародного дня сім’ї, який святкується щорічно в середині травня.