Факт-новини: оперативні сюжети

Дебальцевська оборонна операція

Featured Video Play Icon

. Вже 6-й рік поспіль учасники бойових дій, волонтери та історики згадують мужність та героїзм українських воїнів, котрі обороняли Дебальцевський плацдарм 2015 року. Цього разу круглий стіл зібрали у Чернігівській міській бібліотеці імені М. Коцюбинського.

Заступник командира 13-го піхотного батальйону  Ігор Бизган під час операції займався технічним забезпеченням. Під його командуванням було 80 бійців.

«Що стосується нашого батальйону, вони знали, що виходять в Дебальцево. Виходять в мішок. Ми отримували збройні машини в Вересні 2014-го року. ТМГ було тоді. Так не видно 25 км, а чутно було добре. Коли ми грузилися вже в січні місяці я розумів, що були мінські домовленості, які були обмежені цією територією. Я розумів, якщо ми її здамо, ми віддали свою рідну землю просто ворогові. Треба триматися за неї і виконувати свою роботу. І Це робота ЗСУ. Національна гвардії і внутрішні війська роблять зачистку».

Успішну Дебальцевську оборонну операцію у 2015 році за своїм значенням Ігор Бутко порівнюють з боями під Крутами у 1918 році:

«Наберуся сміливості порівняти оборону Дебальцева з оборонним боєм під Крутами. Вони обидва були успішними. Бій під Крутами він зробив фундамент для перемоги в першій Українсько-Російській війні. Оборона Дебальцевського плацдарму привела до того, що ворог вже був не здатний в тих умовах проводити наступальні операції до сьогоднішнього дня, а уже 2021 рік. Тому я вважаю це успіх». Активна фаза оборони Дебальцевського плацдарму тривала з 17 січня до 20 лютого 2015 року.