ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чи працюватимуть фонтани у Чернігові: вибір – за містянами

Featured Video Play Icon

Вмикати у вихідні та на свята, щодня, або не вмикати взагалі. Вивчити думку людей щодо відновлення роботи фонтанів, що не працювали від осені 2021-го і на сьогодні законсервовані – з таким проханням до представників медіа звернувся на загальноміській нараді виконуючий обов’язки очільника Чернігова. Каже, цим питанням чернігівці цікавилися неодноразово, однак через війну і різні погляди на те, яким має бути життя у відносно мирному місті, це має бути їхнє спільне рішення.

-Попри війну і попри втрати, життя триває: і в ресторан зайдеш, і люди ходять музику слухають. Я дивлюсь по іншим містам. Я дивлюсь по Києву, по Вінниці, ну те, що в мене є інформація, по Дніпру – всі включають фонтани. От всі включають фонтани, щоб у нас не було як зі світлом, коли у всіх містах вуличне освітлення працювало, а ми в темряві ходили, тому що у нас не було відповідного рішення ради оборони області. Ну, тут нам не потрібне ніяке рішення, тут нам треба визначитись самим, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

У скільки це обійдеться місту за різного графіку роботи має прорахувати профільне управління. В попередні роки, за словами Олександра Ломако, витрати на утримання фонтанів на проспекті Миру, у скверах ім. Богдана Хмельницького та Магдебурзького права, що працювали щодня, сягали до двох мільйонів гривень на рік.

В будь-якому випадку на це кошти не закладені, тому треба закладати на цей бюджет фонтанів кошти. Технічно, я думаю за пару тижнів це можна підготувати, але ми ж рік не включали, більше року. Тому треба робити їхню ревізію. Ну як мінімум, ми кришки познімаємо і почнемо дивитись, що там відбувається, – зауважив начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц.

Я думаю, що варто розглядати там п’ятниця і вихідні, щоб кожного дня, можливо, і немає сенсу. Ну, давайте у людей спитаємо думку. У мене прохання до журналістів, всіх, хто присутній, якщо ви не проти, то проведіть опитування, будь ласка, що про це думають чернігівці – включати/не включати. Якщо буде рішення людей позитивне, то ми з середини червня, думаю, що зможемо до середини вересня це питання вирішити, – підкреслив Олександр Ломако.

Поки триватиме опитування, ЖКГ попрацює над технічною стороною. Зазначимо, що станом на 25 травня, тобто за дві доби голосування, в наших соцмережах та месенджерах свої відгуки залишили майже 1900 людей, і в середньому підтримали роботу фонтанів по місту у вихідні 60% чернігівців, 18% не проти, аби вони працювали щоденно, і 22% вважають, що вмикати їх цього сезону не потрібно.