НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чи є нітрати в ранніх овочах?

Featured Video Play Icon

Чернігівець Олександр овочі купує тричі на тиждень. Порівнюючи з минулим роком, каже, ціни значно зросли. Переймається тим, чи не зріс і вміст нітратів?

Продаж сезонних овочів на ринку стартував ще з початку березня. Продавці кажуть, карантин вплинув на ціни та якість роботи.

На Центральному ринку працює лабораторія ветсанекспертизи, тут беруть зразки овочів і фруктів для перевірки на наявність нітратів. Завідувачка лабораторії  Марія Панченко наголосила на шкідливості таких речовин:

«Наявність нітратів – це солі азотистої кислоти, містяться в  добривах, стимуляторах росту. Нітрати  мають властивість накопичуватися в організмі і згодом приводити до різних захворювань: серцево-судинних, онкологічних.  Це – і інтоксикація, отруєння».

Перевищення нітратів наразі спостерігається в редьці, ранній капусті та зелені, тому Марія Панченко радить обмежити себе у споживанні таких овочів. Нам показали, як саме виявляють шкідливі речовини нітратоміром. Для прикладу взяли огірок та помідор, які вирощені у селі Киїнка.

Результат замірів наших зразків виявився непоганий: огірки 391 мг/кг при припустимій нормі 400, а ось томати – 138 мг/кг, при нормі 300. Для того, щоб зменшити кількість нітратів в овочах, фахівці радять  перед вживанням огірки, помідори та редьку замочувати у холодній воді щонайменше 20 хвилин, а з капусти знімати верхні листочки. Таким чином шкідливі речовини  залишаться у воді.