ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівська політехніка жнивує: на навчально-дослідних полях викладачі та студенти

Featured Video Play Icon

Це вітчизняний наш овес “Нептун” Носівської дослідної станції.

Михайло Селінний, завідувач кафедри агрономії та лісового господарства “Чернігівської політехніки”, разом із викладачами та студентами виїхав на навчально-дослідні поля університету неподалік обласного центру. Зараз у них тривають жнива – уже зібрали врожай пшениці та жита. На черзі овес, а ближче до осені – інші культури.

У минулому році тут були закладені демо посіви пшениці, жита. Ми стараємося вирощувати наші традиційні культури. У нас горох, жито, пшениця, просо, ячмінь минулого року, озимий був. Зрозуміло, кукурудзу, соняшник більше висіваємо, щоб отримати певний дохід. І також орієнтуємо наші дослідження стосовно технологій регіону, – розповів завідувач кафедри НУ “Чернігівська політехніка” Михайло Селінний.

Площа полів у користуванні університету — 150 гектарів. Починаючи з 2018-го року, майбутні агрономи здобувають тут практичні навички, вивчають технології вирощування сільськогосподарських культур.

– Це насолода, – каже  комбайнер В’ячеслав Йовенко.

Так про труд хлібороба відгукується В’ячеслав Йовенко, в родині якого і дід був комбайнером і син тягнеться до цієї науки. А вона не проста – вимагає багатьох знань.

  Інформації дуже багато, і вологість, і засміченість, сам комбайн потрібно дуже добре знати, – зауважив В’ячеслав Йовенко.

Тут же поряд росте кукурудза, її збиратимуть пізніше, а поки випускник бакалаврату Олександр Богуля кількома методами обчислює приблизну кількість майбутнього врожаю цієї культури.

– Відмірюється певна відстань, в нашому випадку це 10 метрів, рахується кількість рослин на цій відстані і потім домножається, в нашому випадку на 10.І так ми отримуємо кількість рослин і на погонному метрі, і потім можемо розрахувати її взагалі на всьому полі, – пояснив випускник бакалаврату НУ “Чернігівська політехніка” Олександр Богуля.

Викладачі зазначають, що навіть попри загрози з боку ворога їхні студенти переймають досвід тих, хто роками працює на полях.

Чернігівщина – це прифронтова область. І часто йде навчання і в дистанційному, і в змішаному режимі. І досить добре, що студенти мають таку можливість, – зазначив викладач кафедри НУ “Чернігівська політехніка” Сергій Козар.

Ініціативу університету підтримують великі українські аграрні компанії. Зокрема, вони допомагають у дослідженні якості ґрунту. Також навчальний заклад придбав свою техніку: трактор, сівалку, оприскувач, культиватор тощо. Під час активної фази бойових дій на території області чимала частина обладнання постраждала.

-При вторгені у нас були досить таки великі проблеми. У нас розбили ангар, у нас був пошкоджений трактор, пошкоджена техніка. Загалом, ми відновили, – уточнив  завідувач кафедри НУ “Чернігівська політехніка” Михайло Селінний.

Чернігівська область – аграрний край і у сфері сільського господарства традиційно не вистачає робочих рук. Аби майбутні агрономи мали змогу не лише опановувати теорію, а й застосовувати наукові знання на практиці університет обробляє поля ділянки “Деснянка”.

У цьому році ми заключили договір на співпрацю АЗЄ – Всеукраїнський інститут селекції рослин. Вони заклали дослід на 5 гектарах вирощування різних гібридів кукурудзи. У нас засіяно понад 1000 гібридів кукурудзи в шестикратній повторності. Сучасна компанія, сучасні технології, сучасна техніка., – підкреслив завідувач кафедри НУ “Чернігівська політехніка” Михайло Селінний.

Збирають врожай і розробляють плани на перспективу. Сучасна наука вимагає і сучасних інноваційних рішень тож університет і надалі співпрацюватиме з партнерами і вивчатиме досвід світових наукових установ.