Новини

Чернігівщина отримала векторну вакцину від COVID-19 Janssen

У межах міжнародної ініціативи COVAX Чернігівщина отримала другу партію векторної вакцини від COVID-19 Janssen (Jcovden) у кількості тисяча доз. Наразі даним препаратом щеплено понад сотню жителів Чернігівщини — 17 осіб першою дозою та 121 – бустерною. Про це повідомили в Чернігівській ОВА.

Читайте також: Як вберегти дитину від кишкових інфекцій – п’ять порад батькам

Janssen – це векторна вакцина, розроблена фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson&Johnson. Має торговельну назву Jcovden. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2. Вакцина призначена для людей віком від 18 років.

В Україні для первинного курсу вакцинації вводять одну дозу. Крім того, препарат Janssen підходить для бустерної вакцинації, якщо попередньо людина була щеплена Coronovac, Comirnaty (Pfizer-BioNTech), Moderna та AstraZeneca. Тобто поєднується з іншими препаратами.

Нагадуємо, що коронавірус нікуди не зник. Усі люди, старші 18 років, які отримали дві дози вакцини, повинні зробити щеплення бустерною дозою. Також людям (особи віком 60+, а також особи 18-59 років із супутніми захворюваннями), які отримали бустерну дозу, дозволено введення другої бустерної дози щонайменше через 4 місяці після першої ревакцинації.

Люди, які до цього часу не отримали жодної дози вакцини від Covid-19, мають пройти базовий курс вакцинації будь-якою доступною вакциною (дві дози – Coronovac чи Comirnaty, одна доза –  Janssen).