ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівщина на порозі епідемії кору: чи допускатимуть невакцинованих дітей до навчання?

Featured Video Play Icon

Чернігівщина на порозі епідемії. Сороковий тиждень, що співпадає з першими числами жовтня, традиційно є початком розповсюдження респіраторних хвороб і, враховуючи закони епідеміології та ретроспективний аналіз, цього сезону медики прогнозують підйом захворюваності, зокрема, на кір. 

Спалахи цієї інфекції – з важким перебігом та непередбачуваними для організму наслідками, фіксують раз на чотири-п’ять років, останній 2017-2019-го торкнувся близько трьох тисяч людей в області. Як зазначили в центрі контролю та профілактики хвороб, ковід, а потім повномасштабне вторгнення не дозволили провести усі планові щеплення, і за показниками “наздоганяючої” кампанії, що діє від середини липня, наш регіон на останньому місці в Україні – із 11 696 дітей від кору проімунізовано 2862, що складає лише 24% від запланованих цифр.

– Враховуючи те, що показники щеплення дітей, які підлягають наздоганяючій кампанії саме по Чернігівщині – найнижчі по Україні, то можна сказати, що вона проводиться у нас на незадовільному рівні. У зв‘язку з тим, що до прогнозованого початку росту захворюваності у нас залишається чуть більше двох тижнів, то ми застосовуємо зараз весь комплекс заходів для того щоби, перш за все, привернути увагу батьків до цього питання і переконати тих батьків, які по різних причинах ще не прийняли рішення, або є повністю відмовляються від цих щеплень для того, щоби вони все таки зробили свій свідомий вибір, – повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний.

Серед таких заходів – відсторонення дітей, котрі не отримали календарних щеплень, від очного навчання у школах, садочках та інших закладах освіти, а також заборона приймати їх без відповідних медичних довідок. Постанову з такими вимогами головний санітарний лікар Чернігівщини підписав 7 вересня.

Водночас, позиція міста в цьому питанні наступна: підвищувати рівень імунізації потрібно, однак іншими методами. Через війну діти перебувають в постійному стресі, і школа це саме те місце, що надає психологічну підтримку, розвантаження, відчуття нормальності та безпеки. А тому позбавляти їх цього і відсторонювати через недопрацювання медиків ні управління освіти, ні директори закладів не будуть – про це виконуючий обов’язки очільника Чернігова заявив на загальноміській нараді.

– Ви придумали постанову, не ображайтесь, але вона повністю ідіотська і ми цим займатися не будемо. Ми не проти щеплення, але не треба за рахунок дітей, за рахунок освіти вирішувати питання, які треба вирішувати в зовсім інший спосіб. Працюйте інформаційно, працюйте з батьками, індивідуально працюйте, через медицину, але придумати відсторонити дітей від школи через те, що провалений у вас – я наголошую, у вас, – процес вакцинації це абсолютна глупість. Вони будуть продовжувати ходити в кінотеатри, продовжувати ходити в торгові центри, спілкуватися з однолітками – ми ніяких проблем цим не вирішимо, але ми зупинимо, по суті, навчальний процес і піднімемо суспільне невдоволення. От я вам кажу відчепитися від дітей, ми цим займатися не будемо, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За інформацією центру громадського здоров’я, кір є одним із найзаразніших захворювань у світі, що не має специфічного лікування і викликає надзвичайно важкі ускладнення – пневмонії, запалення мозку, енцефаліти, нерідко призводить до інвалідності, або й летальних випадків. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95-98%, а тому медики вкотре закликають батьків зв’язатися з сімейним лікарем чи педіатром і перевірити імунний статус своїх дітей. Із 10-ти невакцинованих, які контактували з хворим, стовідсотково інфікуються 9.