ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів – Захисникам: один з підрозділів ОК «Північ» отримав дрони та станції пілотування

Featured Video Play Icon

Станції пілотування, що дозволяють максимально ефективно керувати будь-якими FPV-дронами, а також передові безпілотники, які для військових – як F-16 у світі БПЛА. Все це придбано і розроблено коштом громади Чернігова для одного з бойових підрозділів ОК “Північ”, що спеціалізується на використанні, створенні та опануванні безпілотних систем. І цього дня його бійці демонструють обладнання в роботі. 

На відповідне оснащення місто спрямувало 15 млн гривень. Побачити його застосування та поспілкуватися з військовими змогли виконувач обов’язків міського голови разом із депутатами та депутатками міськради.

Зокрема, цей унікальний ударний комплекс, здатний нести гарантовано 8 кг на 8 км – справа рук чернігівських інженерів. Виробники враховують досвід і побажання захисників, аби вони отримали саме те, що потрібно для виконання тих чи інших задач.

Це комплексна історія: це дрон, це наземні станції, це всі антени, це кейси для транспортування, тобто все, що розрахунок взяв і пішов виконувати завдання. Ми пройшли еволюційний шлях використання наявних дронів, ті, що зараз використовують в Збройних силах і їх модернізацію своїми силами, і вже на базі цієї експертизи ми робили, покращували, да тут вже комбінація така і він може бути як базою. Загалом, нема межі досконалості, у нас є ще багато на нього планів, – зазначив інженер-розробник.

А це зразки наземних уніфікованих станцій управління безпілотниками, що дають змогу операторам працювати з дронами всеможливих типів, з різними приймачами і на різних частотах, до того ж, на відстані, наприклад з укриття. Відтак збирати та записувати інформацію, або наносити точкові удари по ворожих цілях з меншими ризиками для самих військовослужбовців.

Вона чим універсальна, що в неї є дві бухти по 20 метрів, вона може працювати як з ЕЛРС, так і з кросфаером. Пульти у нас усіх якісні стоять, окуляри також. Ну, що розказати, вони всі працюють, – зауважив військовослужбовець підрозділу БпЛА.

Дана станція дозволяє керувати будь-яким FPV-дроном і працювати досить ефективно завдяки максимально повній її комплектації. Завдяки цій станції сам пілот може знаходитися на відстані від 40 метрів до самої станції. І, що дуже важливо, що в комплектацію входить така річ як ретранслятор, яка дозволяє якісному FPV-дрону долати відстань навіть до 20 кілометрів, коли умови відповідають радіогоризонту і тому інше, – розповів військовослужбовець підрозділу БпЛА.

Нинішню російсько-українську війну нерідко називають війною дронів. Власне цей підрозділ формувався вже з досвідчених військових ССО, і вони як ніхто інші знають про вирішальну роль безпілотників на полі бою і важливість технологічного випередження противника, адже це і ефективне знищення ворога, і збереження життів наших захисників і захисниць. 

Як очільник громади Олександр Ломако запевнив, що підтримка і посилення цього напрямку була і надалі залишиться в пріоритетах Чернігова.

Хочу всім вам подякувати від імені громади за захист нашої області, за захист нашої держави. Дуже приємно було бачити ефективну роботу в рамках співпраці з містом Черніговом. Ми виділили на цей напрямок 15 мільйонів гривень. Ми бачимо, що вони реально працюють. Бийте ворога, громада Чернігова буде підтримувати. Я думаю, що це наш пріоритет спільний, щоб наші військові частини, які захищають Чернігівщину, були забезпечені якісними дронами. Важлива дуже не кількість, а якість. Ми побачили, що якість вона є. І готові далі підставляти плече і далі підтримувати вашу частину. Головне, щоб наші люди були захищеними і відчували себе захищеними, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Крім технічного, частина потребує і кадрового підсилення – у підрозділі чекають однодумців, побратимів і посестр, які зможуть доєднатися до їхньої професійної військової команди і спільно працювати на перемогу. 

Хто відчуває в собі сили, хто хоче себе спробувати, принаймні, і зрозуміти для себе, чи може він бути ефективний в даному підрозділі, будь ласка, звертайтеся, заповнюйте анкету. Ви можете прийти просто на співбесіду, спробувати попрацювати на дронах, попрацювати на симуляторах. Це дуже-дуже динамічний процес. Кожен день щось змінюється, кожен день ми долаємо якісь нові перешкоди тих, хто має завзяття до технічних якихось наук, це для них буде вже як виклик певний, – сказав  військовослужбовець підрозділу.

Найпростіше це зробити, заповнивши анкету, або зателефонувавши за вказаним номером на офіційній сторінці загону в Інстаграм.