ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів у лідерах міст за якістю життя та ставлення до місцевої влади: презентували рейтинг IRI

Featured Video Play Icon

Перший серед прифронтових і в трійці по Україні: Чернігів у лідерах рейтингу міст за якістю життя, оцінкою мешканцями надання послуг у різних сферах та ставлення людей до місцевої влади. Про це свідчать результати наймасштабнішого, дев’ятого всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту, проведеного за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. 

Презентували його у Києві, 5-го червня, під час щорічної конференції з демократичного врядування. Вона об’єднала очільників та очільниць громад з усієї країни, представників центральної влади, міжнародних партнерів і лідерів суспільства. Все – аби поговорити про виклики війни, стійкість, сьогоднішнє та майбутнє відновлення.

– Ми зробили 16 тисяч інтерв’ю, face-to-face, не по телефону, face-to-face інтерв’ю.  Ми зробили це тому, що це дуже важливо, що люди знають, і лідери знають, що люди хочуть.  Послуги, вода, транспорт, електрика – це дуже важливо зараз, ви знаєте, – зазначив директор Міжнародного республіканського інституту у Євразії Стівен Нікс.

– У цій кімнаті багато видатних особистостей, багато думок, багато досвіду, але ми всі тут разом, тому що знаємо, що відновлення України відбуватиметься завдяки вашим місцевим громадам – від демократичного самоврядування до децентралізованого розподілу влади, від будівництва фортифікаційних споруд до шкіл та муніципальних послуг. Децентралізація лежить в основі того, що зробило Україну такою сильною та стійкою впродовж жахливих і неймовірних останніх 27-ми місяців, – сказала директорка Бюро з питань демократії та врядування Місії USAID в Україні Енн Хоппер.

Цьогорічне, друге в умовах повномасштабного російського вторгнення дослідження, – про життя на межі, адаптацію і розуміння людей, що війна може тривати довго, але і очікування від громад того, що поза їх компетенцією, можливостями і повноваженнями. Як і у 2023-му, міста згрупували за умовними регіонами – захід, центр та прифронтові, через віддаленість від бойових дій і абсолютно різні умови, в яких вони опинилися. Українці у понад сотні питань оцінювали загальні настрої, якість муніципальних послуг, діяльність міських рад та військових адміністрацій, корупційність, облаштування бомбосховищ, ставлення до ВПО та інше. 

– Ну, це унікальний досвід, ми не маємо точки порівняння, по суті, тому що знаходимся в абсолютно інших і нових умовах, і очевидно, що доводиться шукати якісь зовсім скажем інколи емпіричні, можливо, філософські відповіді на це питання.  На думку мені прийшла тільки одна фраза – життя на межі. Ми проходимо по тонкому краю, бачимо збоку прірву, з іншого боку розуміємо, що потрібно жити, потрібно продовжувати життя, адаптуватися до нього і шукати виходи і будувати країну, – констатував заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Серед 21-го обласного центру за 19-ма сферами і послугами Чернігів у ТОП-3 поряд з Луцьком, Вінницею, Хмельницьким і Тернополем, та посідає беззаперечну першість у своїй категорії. Високий рівень довіри висловили чернігівці і до діяльності міської ради та виконувача обов’язків очільника Чернігова Олександра Ломако – 57% і 63% відповідно. При цьому, схвалення роботи міського голови у Чернігові зросло на рекордні 10%, що є унікальним показником, враховуючи, що в більшості обласних центрів цей рівень навпаки падає. Ще серйозніше падіння рейтингів у обласних військових адміністрацій. Діяльність Чернігівської ОВА люди оцінили найгірше, схвально лише 23%.

Як стверджують експерти, динаміка довіри до місцевого самоврядування підвищується зокрема в умовах, коли відсторонено обраного міського голову і введено тимчасову міську військову адміністрацію.

– Очевидно, що це є результат оцього протистояння адміністрації військової з місцевим самоврядуванням. Воно не допомагає адміністрації. Водночас, там де дійсно самоврядування на своєму місці, виконує якісно свої повноваження, люди продовжують давати якісну оцінку. Якщо подивимося по Харкову – там приблизно така сама картина, – зауважив керуючий партнер PGR Consulting Group LLC Руслан Рохов.

– Фактично, всі місцеві ради десь трішечки просіли, а Чернігів не просів. Чернігів залишив ту позитивну динаміку і мешканці Чернігова дають дуже чітку відповідь, як от би мало бути – має бути місцеве самоврядування, – зазначив   Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Про те, що справи у місті йдуть у правильному напрямку вважають 58% чернігівців, і це п’ятий результат по всій країні. Навіть в умовах війни Чернігів для містян – екологічно чистий, доглянутий і комфортний. Гірше оцінили економічний розвиток і безпеку. А от частота корупційних діянь серед місцевої влади – взагалі на найнижчому рівні.

Весь останній рік Чернігів продовжував курс, взятий ще Владиславом Атрошенком після деблокади у 2022-му, а це відновлення інфраструктури, житла і соціальної сфери та максимальне повернення життя у місто. На цей напрямок місто спрямувало загалом близько мільярда гривень і залучило 780 млн партнерської допомоги. Попри складну ситуацію з бюджетом і вилучення всього бюджету розвитку, місто підтримує військових і укріплює обороноздатність, посилює міжнародні партнерства і втілює з їх допомогою унікальні проєкти, а також веде боротьбу за демократію та її збереження, зазначив в.о. очільника Чернігова у своєму виступі на одній з панелей конференції.

– Для мене дуже важливо бачити високу підтримку людей – це найбільша мотивація місцевої влади на роботу в цих складних умовах, безумовно, тому що ми працюємо для наших виборців, для чернігівців, і наша мета зробити життя в місті для них комфортним, безпечним, наскільки це можна робити під час війни. Я дуже радий, що люди вірять в завтрашній день нашого міста, ми зробимо, все щоб цей завтрашній день обов’язково у нашого міста був.  І це опитування для мене дуже важливий ще один показник: попри всі спроби знищити, попри всі спроби нівелювати роль місцевого самоврядування під час війни, місцеве самоврядування показує свою спроможність, показує те, що воно розуміє проблеми людей і показує те, що це інституція, яка є однією з найважливіших для демократичного розвитку України і для функціонування країни в умовах війни…І це важливо, щоб бачили не тільки ми, мери міст і представники місцевої влади, а і центральна влада, яка повинна бачити в місцевому самоврядуванні партнера і спільно вирішувати проблеми людей, спільно рухатися до перемоги, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Питання збереження інституту місцевого самоврядування це питання національної безпеки, адже воно є наріжним каменем демократії, а весь цивілізований світ підтримує нас у війні за незалежність – зброєю, коштами, допомогою у відновленні, саме як демократичну країну, йшлося на конференції. На сьогодні очевидним є згортання децентралізаційних процесів. І вирішальною тут може стати Концепція відновлення місцевого самоврядування, напрацьована АМУ, погоджена міжнародними партнерами. Слово лише за центральною владою.

– Чому багато міжнародних партнерів хочуть працювати з місцевим самоврядуванням? Бо це законно обрана влада і для світу місцевого самоврядування це основа демократі. Якщо говорити конкретно про Чернігів, то конкретно в цьому рейтингу це феномен, і фактично це відповідь центральній владі щодо її стратегії конкретно в чернігівському , – сказав виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

– Коли є місцеві органи влади і коли вони можуть робити свою роботу і починає держава втручатися і намагатися щось робити – це завжди провал.  Ми вперше за всю історію стикнулись з тим, що держава має взяти на себе відповідальність, але при цьому не втручатися, і допомогти, і підсилювати місцеві органи самоврядування, – зауважив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм.

Детально з результатами всеукраїнського муніципального опитування можна на сайті Міжнародного республіканського інституту. Дослідження проводилося з 13-го квітня по 14-те травня 2024 у Києві та всіх обласних центрах, де дозволяла безпекова ситуація. Вибірка складалася з 16 тисяч 800-от громадян віком від 18-ти років. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.