НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чернігів на межі до оголошення локдауну по CОVID-19

Featured Video Play Icon

Чернігів по CОVID-19 мігрує між помаранчевою та жовтою зонами. Третя хвиля коронавірусу шириться  Україною і все більше територій зафарбовує у червоний колір.

– 7 областей та місто Київ потрапили до «червоної зони», до помаранчевої  11 регіонів, до жовтої – 6. Захворювання стали більш тяжкі, інкубаційний період більш коротким. Був 14 днів, зараз 3-5.  Тяжкість перебігу хворих, які повинні мати кисневу підтримку теж зростає. Збільшується кількість госпіталізованих серед більш молодшої категорії населення, – підкреслила заступниця начальника управління охорони здоров’я Ольга Малець на оперативній нараді у Чернігівського міського голови.

– За темпами розповсюдження Чернігів наближується до 50% наповненості ковідних відділень у лікарнях міста. Наразі 207 ліжок із загальних 430 там зайняті хворими на коронавірусну інфекцію, що складає майже 44%. За два тижні, по місту приріст по кількості госпіталізації людей збільшився у два рази, – підсумував статистику Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Наразі у міських лікарнях 143 пацієнта знаходяться на кисневій підтримці, а  5 – на апаратах ШВЛ. Таких цифр у місті за весь час пандемії  не було, – підкреслили на нараді. При цьому варто зазначити, що близько 80 %  ліжкового фонду у чернігівських лікарнях наразі вже забезпечено киснем. Динаміка досить загрозлива, відзначив Владислав Атрошенко та окреслив можливі перспективи:

« Коли у міських лікарнях буде більше 230 госпіталізованих людей, у Чернігові оголошуватиметься частковий локдаун. Це буде стосуватися часткових обмежень роботи закладів громадського харчування, обмеження кількості пасажирів у громадському транспорті. Вживатимуться й інші окремі заходи. Якщо кількість госпіталізованих і надалі буде збільшуватися, орієнтовно до 250-260, тоді вводитимуться більш жорсткі обмеження. У тому числі це стосуватиметься й дистанційного навчання учнів старших класів шкіл міста.»

У Чернігові, як і по всій Україні, розпочався другий етап вакцинації населення. Пункти щеплення розгорнуті на базі закладів охорони здоров’я, які працюють паралельно з мобільними бригадами. Під час цього етапу вакцинують сімейних лікарів, осіб 80+ та соціальних працівників. Наразі по області вже щеплено більше 2,5 тисяч осіб, серед них  у Чернігові  – 654 медичних працівника.