ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів готує військовим допомогу на 20 мільйонів гривень

Featured Video Play Icon

Заявки від військових у пріоритеті. У Чернігові продовжується активна робота з підтримки захисників, зокрема в контексті закупівель необхідного обладнання для фронту. З початком осені збільшилася кількість запитів від військових частин на генератори, квадрокоптери, приціли та інше технічне обладнання. Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако на щотижневій нараді у муніципалітеті. 

Хлопці стоять на позиціях, там немає батареї, централізованого опалення і світла. Я спілкувався з кількома командирами військових частин, ще з 1-ї танкової до того, як Ходу перевели. І з іншими частинами я їх сам просив, щоб вони не в жовтні подавали ці заявки, а подавали їх раніше, щоб ми встигли до жовтня їм купити, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Начальниця відділу обліку та звітності Наталія Дедущенко повідомила, що на сьогодні Чернігівська міська рада вже провела тендерні закупівлі на 21,5 мільйони гривень, з яких 16 мільйонів уже укладені в договори на постачання. Залишок у майже 4 мільйони гривень наразі перебуває в роботі.

Наразі в роботі у нас РЕБи, це основне, мавіки, і не тільки мавіки, квадрокоптери. Наразі чекаємо поставки, оголошені тендери. Сьогодні, післязавтра теж буде оголошення про те, що підготовлено, – повідомила начальниця відділу обліку та звітності ЧМР Наталія Дедущенко.

Наталія Дедущенко наголосила, що зважаючи на процедуру проведення тендерів, поставки часто затримуються через нестабільність валютного курсу. Кажуть, оголошують тендери, курс долара росте, відповідно і ціни на обладнання також. Ця нестабільність негативно впливає на швидкість закупівель, що у свою чергу загрожує безпеці наших оборонців. У зв’язку з цим, Олександр Ломако закликає коригувати процес закупівель, враховуючи сезонність та важливість своєчасного забезпечення запитів військових.

Ці методики по тендерним закупівлям в Україні приймають люди відірвані від реального життя. Вони думають, що придумали прозорі механізми і все буде так працювати. Той, хто хоче “шухер-мухер” зробити, він зробить по вашій методиці. А там, де треба купити реальне для захисників, або купити щось термінове, ці методики тільки заважають. Зробіть граничні ціни, зробіть ще щось, зробіть якусь комісію, яка це буде перевіряти. Але дайте можливість громадам і центральній владі, громадським організаціям, всім хто допомагає фронту, робити це швидко, – зауважив Олександр Ломако.

Військові також вважають, що чинні тендерні процедури потребують реформування, оскільки затримки у закупівлях можуть призвести до серйозних наслідків на фронті. 

Не всі постачальники виходять на тендери, а ми можемо купити лише за процедурою. Тому військові думають, щоб забрати субвенцію. І 1-а танкова у тому ж числі. Там є одна заявка, яку ми опрацювали, поспілкувалися. Скоріше за все вони заберуть субвенцію, бо вони можуть купити напряму, – сказала Наталія Дедущенко, начальниця відділу обліку та звітності ЧМР.

Місцева влада наголошує, що до кінця року опрацюють та виконають усі заявки від військових, оскільки їхнє забезпечення в умовах війни залишається пріоритетом для Чернігова.