ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів активно допомагає ЗСУ і працює над зміцненням оборони міста

Featured Video Play Icon

6 мільйонів гривень від громади Чернігова на цільову допомогу, а саме ремонт транспортних засобів, придбання БПЛА та іншого спеціалізованого обладнання, отримала 13-та бригада Нацгвардії «Хартія», яка зараз «дає по зубах» окупантам на півночі Харківщини. Нагадаємо, минулого тижня, після початку наступальних дій армії рф, виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако зв’язався з керівництвом бригади та дізнався про їхні нагальні потреби. Далі рішенням виконкому «Хартію» максимально оперативно внесли в міську Програму шефської допомоги військовим частинам ЗСУ, Нацгвардії, Державної спецслужби транспорту та Держприкордонслужби України на 2023–2024 роки, і спрямували кошти з бюджету громади на допомогу оборонцям.

Це не якась, як часто буває, звертаються військові, або оргтехніка або матеріальне забезпечення військових частин, що важливо. У нас була чітка домовленість, що ці кошти громада Чернігова спрямовує на підтримку обороноздатності для того, щоб можна було стримати наступ ворога на Харківському напрямку. І те, що я бачу з повідомлень офіційних, це те, що вдалося. Оптимістично, обережно, що вдалося, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Підтримка ЗСУ є незмінним пріоритетом для Чернігова. Зокрема, під час щотижневої наради в муніципалітеті 21-го травня Олександр Ломако повідомив, що місто допоможе ще одній бригаді Нацгвардії. Захисники та захисниці Чернігівщини потребують FPV-дрони, Mavicи, транспортні засоби та системи Starlink, які значно підвищать ефективність оборонних операцій.

Дещо ми вже, я думаю, встигнемо на цій сесії передати, 28-го числа планова сесія міської ради. І ми з власності громади в державну власність на військові частини будемо передаватинизку придбаного вже нами обладнання, автомобілі, зокрема, Starlinkи. І, зокрема, Нацгвардія отримає в цьому рішенні від нас допомогу, – повідомив Олександр Ломако.

Чернігів не лише активно допомагає Збройним силам, а й у співпраці з військовими працює над підвищенням обороноздатності міста. Зокрема, під час виступу на сесії Київської міської ради 16-го травня Олександр Ломако закликав депутатів і депутаток, а також усю громаду Києва, допомогти зі зміцненням наявних та будівництвом нових фортифікацій довкола Чернігова — щита, який захищає серце країни з півночі, та в лютому 2022-го одним із перших прийняв удар рашистів. Відтак наразі є попередня домовленість про додаткову фінансову підтримку від Києва, яка має скласти щонайменше 25 мільйонів гривень.

У них бюджетна сесія в середині червня, і вони на сесії Київради внесли зміни до програми «Захисник Києва». Чому «Захисник Києва», тому що всі розуміють, що захист Чернігова — мова не тільки про Чернігів, а і про Київ, зокрема. Вони внесли зміни до програми «Захисник Києва» і вписали туди рядок про підтримку спорудження оборонних споруд біля міста Чернігів. І тепер на бюджетній сесії, я думаю, що 25, давайте обережно говорити, буде більше, буде краще, мільйонів гривень ми отримаємо, – підкреслив Олександр Ломако.

Також Ломако дав доручення фінуправлінню Чернігівської міськради підготувати необхідні зміни до бюджету, аби, не чекаючи співфінансування Києва, якомога швидше розпочати роботи зі зміцнення оборони міста. Додамо, загальний розмір підтримки ЗСУ Черніговом на 2024-й рік складає понад 1,5 мільярди гривень, що охоплює, зокрема, підтримку мобілізованих та шефську допомогу військовим частинам.